Itt a legális kiskapu: így érhetsz el adómentességet

Pénzcentrum2023. szeptember 8. 10:02

A júliusban bevezetett szociális hozzájárulási adó nem érinti a Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) elhelyezett megtakarításokat, sőt, a számlán elhelyezett befektetésekkel akár a teljes adómentesség is elérhető. Érdemes tehát közelebbi ismeretséget kötni ezzel a megtakarítási lehetőséggel azoknak is, akik még nem hallottak erről a konstrukcióról vagy bizonytalanok a számlanyitást illetően.  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára. Az OTP Bank 2022-es Öngondoskodási Index kutatásának eredményei szerint a bankszámlával rendelkező lakosság egyre tudatosabb pénzügyeit és megtakarításait illetően. A megkérdezettek 63 százaléka szerint fontos megtakarítást képezni, a nehéz gazdasági helyzet ellenére is a megkérdezettek 52 százaléka készít pénzügyi tervet a várható bevételekről és kiadásokról a következő hónapra, 29 százalék pedig hosszabb távra, a következő évre is előre gondolkodik.

Ráadásul olyan inflációs környezetben, mint amilyen a mostani is, felértékelődik a megtakarítások értékállósága. Fontos szempont ugyanakkor – a szocho bevezetését követően különösen-, hogy a hozamok után lehetőleg ne kelljen adót fizetni. A Tartós Befektetési Számla mindezt tudja, a konstrukció ugyanis amellett, hogy szocho mentes megtakarítás, kamatadó (SZJA) mentességet, de legalábbis adómegtakarítást nyújt, attól függően, hogy a számlát meddig tartjuk meg: a 15 százalékos SZJA helyett 3 év után 10 százalékos adót kell fizetni, 5 év után pedig mentesülhetünk az adó megfizetése alól.

Kinek ajánlott és mikor nyitható?

„A TBSZ minden olyan, megtakarítani szándékozó ügyfelünk számára kedvező megoldást jelent, akik minimum 3-5 éves időtávon gondolkodnak és szeretnének adót megtakarítani. Ugyanakkor a számla az 5 év elteltével meghosszabbítható, így hosszú távú befektetések esetén is alkalmas az adóteher csökkentésére. Az OTP Banknál a kamatjövedelmek után fizetendő 13 százalékos szociális hozzájárulási adó bevezetését követően, július folyamán több mint háromszor annyi számlát nyitottak, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában” – mondta el Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatásmenedzsment területének vezetője.

A Tartós Befektetési Számla az éven belül bármikor megnyitható, létrehozása a befizetési időszakkal, közismertebb néven „gyűjtőévvel” kezdődik. Ez a számla megnyitásától kezdődően az adott év december 31-ig tart. Kizárólag ez idő alatt teljesíthető befizetés a számlára, amelyre forintban és devizában kibocsátott értékpapírok is elhelyezhetők. A számlanyitás alkalmával minimum 25 ezer forintot kell elhelyezni a számlán, ezt követően a gyűjtési időszakban tetszőleges alkalommal bármilyen összeg elhelyezhető. A befizetett összegek már azonnal befektethetőek a befizetési időszak alatt is. Január elsejével pedig indul a befektetési időszak és attól függően, hogy meddig tudjuk nélkülözni az elhelyezett összeget, jelentős adómegtakarítás érhető el.

 
Címkék:
tbsz, megtakarítás, otp, otp bank, tartós befektetési számla, megtakarítási számla,