Ne lepődj meg, ha ilyen levelet kapsz hamarosan a bankodtól: ez áll benne

Pénzcentrum/MTI2023. július 18. 20:37

Segítő tájékoztatást kapnak a háztartások a folyószámlán tartott megtakarításaik értékének megőrzéséhez a számlavezetőjüktől - mondta a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közigazgatási államtitkára. Túri Anikó az inflációs környezettel indokolta, hogy a kormány döntése alapján a bankoknak kötelező tájékoztatást kell küldeniük az ügyfeleiknek a megtakarítási lehetőségekről. Hozzátette, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése eddig jórészt a hitelfelvételre összpontosított, holott a megtakarítások védelmére is éppúgy figyelni kell. Mutatjuk a levelet, amelynek kiküldésére köteleznék a bankokat!

Az államtitkár szerint a folyószámlákon tartott összeg 6-7 ezermilliárd forintra becsülhető, ekkora összeget már "érdemes lenne megmozgatni" - fogalmazott. A tájékoztató levél a kockázatmentes állampapírokban rejlő lehetőségekre hívja föl az emberek figyelmét, táblázatban mutatja meg például, mekkora hozamot lehet elérni ezekkel - tette hozzá.

Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a normaszöveg szerint elrendelheti A lakossági ügyfelek megtakarítására vonatkozó pénzügyi edukációs figyelemfelhívásról szóló 209/2023. (V. 31.) Korm. rendelet 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, hogy az említett rendelet 1. §-a szerinti figyelemfelhívó értesítést a magyarországi székhelyű hitelintézet az 1. melléklet szerinti elvi formában és tartalommal küldi meg.

A melléklet szerint így fog kinézni a levél:

Címkék:
kormány, bank, megtakarítás, állampapír, levél, rendelet,