Érik az szja-kedvezmények átalakítása? Egy munkacsoport már dolgozik az ügyön

hvg.hu2023. július 13. 14:48

A Pénzügyminisztérium szervezésében már március óta működik egy, a személyi jövedelem adóztatásának egyszerűsítését vizsgáló munkacsoport, amely a tervek szerint a 3. negyedév végén közli az eredményeket - - közölte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a hvg.hu-val. Erre, illetve a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok „egyszerűsítésére” a helyreállítási alap (RRF) forrásaihoz való hozzáférés érdekében van szükség. Mivel a kormány az uniós pénzekért cserébe vállalta az szja-rendszer felülvizsgálatát  és az adók számának csökkentését, hamarosan történhetnek változások ezen a téren.

Az szja-rendszer felülvizsgálatán tavasz óta munkacsoport dolgozik. A lap szerint mivel az szja-rendszer rendkívül bonyolult és nagyon megterhelő a költségvetésnek, minimum néhány adókedvezmény kivezetése benne van a pakliban.

A személyi jövedelmeket ma számos kategóriában, illetve rezsimben eltérő szabályok mentén kezeli az adórendszer - írják. A munkacsoport megvizsgálja az egyszerűsítési és konszolidációs lehetőségeket, ideértve a hatástalan vagy nem hatékony kedvezmények megszüntetését, az alternatívák közti választás megkönnyítésének lehetőségeit és csökkentve az ösztönzők szándékolatlan és indokolatlan torzításait, ezzel nem csupán egyszerűbbé, de egyúttal igazságosabbá is téve a rendszert - írja a lap.

Címkék:
szja, tb, megtakarítás, jövedelemadó, eu, személyi, rendszer, pénzügyminisztérium, társadalombiztosítás, kedvezmények, szja-kedzvemény, szja-visszatérítés,