Rettegnek a magyar nők az elszegényedéstől: ide fektetik a pénzüket, hogy ne kerüljenek bajba

Pénzcentrum2023. június 2. 14:02

A nők befektetésük egészségére is jobban odafigyelnek, mint a férfiak – derül ki az Erste adataiból. Náluk magasabb azok aránya, akik a befektetéseiket megosztják a különböző formák között amellett, hogy rendszeresen és tudatosan takarítanak meg. A nők még arra is figyelnek, hogy kihasználják a rendelkezésükre álló adókedvezményeket.

Statisztikai adatok szerint a nők hosszabb életet élnek, mint a férfiak, és általában jobb az egészségi állapotuk is. A nők – bár megvannak a saját egészségügyi kockázataik –egészségesebb életmódot folytatnak, több figyelmet fordítanak az egészségük megőrzésére, és kevésbé hajlamosak olyan egészségügyi problémákra, mint a szívbetegségek és a stroke – ahogyan kevésbé érintik őket az alkoholproblémák, vagy a dohányzás.

A nők és a férfiak között a befektetési szokásokban is van különbség. Általában kevesebb nő szokott befektetni, mint férfi. Azok a nők azonban, akik befektetnek, kevésbé kockázatvállalók, és hosszabb távon terveznek – ám egyes kutatások szerint sikeresebb befektetők, mint a férfiak. A nők általában jobban figyelnek az árak alakulására, és kevésbé hajlamosak túlzottan reagálni az ármozgásokra, jobban odafigyelnek a hosszú távú célokra.

Az adatok szerint a nők nagyobb figyelmet szentelnek befektetésük egészségének is.

Az Erste legújabb felmérésében azt vizsgálta meg, hogy hányan mennek majd át digitális platformjának, George-nak a portfólióegészség-tesztjén. A mobiltelefonos alkalmazásból elérhető teszt négy szempont alapján vizsgálja mindenkinél egyénre szabva, lehet-e biztonságosabbá, illetve jövedelmezőbbé tenni a befektetéseket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyitottabbak a rendszeres megtakarításra

A feltételek mindegyikének egyelőre csak minden tizenkettedik ügyfél felel meg – ám a nők arányaiban jobban teljesítenek, mint a férfiak. Az értékpapírszámlával – vagyis befektetéssel – rendelkező nők 10 százaléka ugyanis teljesíti az összes többi feltételt is. A férfiaknál ez az arány 7 százalék. A nők ezen kívül nyitottabbak a rendszeres megtakarításra is: közel a harmaduk rendelkezik ilyen programmal, míg a férfiaknál ez az arány alig több mint 20 százalék.

Címkék:
befektetés, befektetési alap, megtakarítás, férfi, nők40, nők, adatok, férfiak, befektetések, megtakarítások,