Így spórolnak a profik: ezzel a módszerrel nem kell semmiről lemondanod, mégis több lesz a pénzed

Pénzcentrum2023. február 17. 17:27

A pénzügyi tudatosságot kicsiben kell elkezdeni. Ha nem adod fel, idővel megszokássá válik az odafigyelés az apróbb dolgokra is. Az infláció okozta egekbe szökő árak mellett ezt a gondolkodásmódot különösen hasznos előtérbe helyezni - írja a Bankmonitor. Min változtass és miért épp az év elején kezdj új életet? - teszi fel a kérdést a szakértő.

A válasz a  rejtett költségek elkerülése. Ezek azok a kidobott fillérek, amik csak úgy elvesznek anélkül, hogy észrevennéd. Ingerküszöb alatti tételek, a rohanó életmód járulékos költségei. Nem tudunk róluk, vagy épp nem veszünk tudomást arról, hogy elfolyik ez a pénz, így nem is fáj. Nos, ezt remekül kihasználják egyes szolgáltatók. Tetten érhető ez az éttermi szervízdíjakban, ez a tétel a mobilparkolásnál, mint kényelmi díj, vagy akár az online rendelések házhozszállításánál a felár. Miért pont a bank ne építené be ezt a tételt a költségek közé?

Elképesztő összegek a semmire

Minden bank az év elején küldi ki az ügyfelei részére az éves díjkimutatást. Az összegzést arról, hogy az előző évben milyen költségekkel járt az adott bank szolgáltatásainak igénybe vétele. Így vagy papíralapon, vagy elektronikusan már minden ügyfélnek meg kellett kapnia a kimutatást.

A lakossági oldalon átlagban 65 ezer forintot dobunk a kukába évente, míg ez a vállalkozásoknál több mint 140 ezer forint átlagosan a szakértő szerint. Pedig a bankszámlaköltségeinken nagyon sokat lehet(ne) megtakarítani, ráadásul úgy, hogy nem a úgy spórolunk, hogy le kéne mondanunk bármiről. Mindössze racionalizáljuk a kiadásainkat, másik számlára vagy másik bankra váltunk.

A spórolásnak ebben az esetben a legnagyobb gátja a halogatás és a kifogások. Hogy nincs időnk utána nézni a többi bank ajánlatának, vagy már megszoktuk/szeretjük a saját bankunkat, vagy hogy bonyolult lenne a bankváltás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megoldás: egyszerűsített bankváltás.

Van egy technikai lehetőség, amit kevesen ismernek. Ezt úgy hívják, hogy egyszerűsített bankváltás. Ráadásul ez nem csak a magánszemélyek esetén lehetséges, hanem a cégek esetében is működik.

Címkék:
bankszámla, bankkártya, spórolás, bank, megtakarítás, bankolás, bankváltás, költségek,