Figyelmeztet a NAV: sok pénztől eshet el, aki ezt elfelejti januárban

Pénzcentrum2023. január 18. 12:32

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője az adóelőleg kiszámításához mielőbb, már a januári fizetésénél figyelembe vegye a kedvezményeket. A leggyorsabb megoldás az online nyilatkozat.

A legegyszerűbb megoldás az adóelőleg-nyilatkozat online benyújtása a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). Ehhez KAÜ-azonosításra (például belépés az Ügyfélkapun) van szükség. A webes felület a kitöltést is segíti, mivel az új nyilatkozatban a NAV által ismert adatok már szerepelnek. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

Továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot papíron, amit aláírva, két példányban személyesen kell átadni a munkáltatónak. Ehhez letölthetők az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról.

Aki már a januárra vonatkozó fizetésében érvényesítené a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt kell nyilatkoznia. Az év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készítendő adóbevallási tervezetbe.

Továbbra is adóalap-kedvezmény jár a 25 év alatti fiataloknak. Nekik ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2023-ban 499 952 forint. Ez 74 993 forint adómegtakarítást jelenthet havonta. Ehhez nem kell nyilatkozni, mert a munkáltató automatikusan figyelembe veszi ezt a kedvezményt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyancsak újdonság a 30 év alatti anyák kedvezménye, amelyet az a 25. életévét betöltött fiatal anya érvényesíthet, akinek a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke után, vagy magzat után a családi kedvezményre való jogosultsága 2023. január 1-jétől nyílik meg. A kedvezményt, például az a kismama érvényesítheti, aki terhességének 91. napját 2023. január 1-jén vagy azt követően tölti, vagy az a fiatal anya akinek a gyermeke 2023. január 1-je után születik meg, vagy a gyermeket 2023-ban vagy azután fogadják örökbe a szülők.

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb 499 952 forint jogosultsági hónaponként, ami 74 993 forint havi adómegtakarítást jelent.

A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva idén 77 300 forint, ami a gyakorlatban havi 11 595 forint adómegtakarítást jelent. A korábbi személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény, személyi kedvezmény) továbbra is érvényesíthető, jogosultsági feltételeik nem változtak. A részletekről a NAV honlapján a 73-as információs füzetben tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve bővebb információ kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Címkék:
adozas, NAV, megtakarítás, kedvezmény, családi, személyi, személyi jövedelemadó, nemzeti adó és vámhivatal, anyák, szja-kedzvemény, szja-visszatérítés,