GYES 2023: mutatjuk, mennyi a GYES összege 2023 évétől, mennyi a GYES nettó összege!

Pénzcentrum2023. január 15. 15:03

A GYES, azaz a gyermekgondozást segítő ellátás minden jogosultnak egyformán jár, a bevételétől függetlenül. 2023 évében is fontos kérdés, hogy mennyi a GYES összege 1 vagy több gyermek esetén, és hogy mennyit adózunk a GYES alapösszegéből. Járjunk utána, mennyi a GYES összege 2023-ban bruttóban, illetve, hogy mennyi a GYES nettó összege 2023 januárjától! Emelkedik a GYES összege?

Cikkünkben a 2023 évi GYES összege kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak: eláruljuk, hogy emelkedik-e a GYES összege 2023 évétől, történt-e változás a GYES 2022 évi szabályai óta. Mutatjuk, mennyi a GYES összege 1 gyermek után vagy ikrek után, folyósítható-e a GYES összege más családtámogatásokkal, például CSED-del, GYED-del egyszerre! Milyen járulékot kell fizetni a GYES összege után, mennyi a GYES nettó összege 2023 évében?

GYES, azaz gyermekgondozást segítő ellátás

A legismertebb családtámogatási juttatások közé tartozik a GYES, azaz a gyermekgondozást segítő ellátás, ami 2023 évében is igényelhető, amennyiben a gyermek után biztosítási jogviszonyhoz kötődő ellátást (CSED-et, GYED-et) nem folyósítanak. Több, különböző korú gyermek esetén lehet az ellátásokat egyidejűleg folyósítani, azonban csak az egyik szülő veheti igénybe azokat. A GYES összege kapcsán érdemes tudnunk, hogy egy alanyi jogon járó szociális ellátásról van szó, ami minden igénylőnek – a bérétől, TB-jogviszonyától függetlenül – egyformán jár.

Kinek jár a GYES összege, dolgozhat-e mellette?

Az esetek túlnyomó többségében az anya igényli a GYES-t, azonban az örökbefogadó szülő, nevelőszülő és nagyszülő is jogosult rá. A GYES igénylője a gyermek féléves koráig, a GYES mellett folyósítható CSED alatt nem dolgozhat, azonban az azt követő GYED alatt már korlátlanul végezhet munkát (tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermek mellett 1 év után lehet időkorlátozás nélkül dolgozni, ikreknél szintén 1 év után lehet korlátozás nélkül dolgozni, azzal a megkötéssel, hogy az igénylő egy gyermek után lesz jogosult az ellátásra).

Nagyszülői GYES esetében (nem összekeverendő a nagyszülői GYED-del) a gyermek 3 éves koráig nem dolgozhat az igénylő, utána maximum heti 30 órában végezhet kereső tevékenységet – kivéve, ha otthoni munkavégzésről van szó, abban az esetben nincs korlátozás. Az örökbefogadó szülő munkavégzésével kapcsolatban is van megkötés: az örökbefogadó szülő a gyermek 3. (súlyosan beteg vagy fogyatékos gyermeknél 10.) évéig a GYES összege mellett maximum 30 órát dolgozhat.

Meddig jár a GYES összege?

A GYES összege 2023 évében változatlanul a gyermek születésétől kezdve jár 3 éves koráig, ikergyermekeknél pedig a tankötelessé válásukig. Tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek születése esetén a gyermek 10 éves koráig jár a GYES összege.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyi a GYES összege 2023-ban?

A GYES összege az öregségi nyugdíjminimum 100%-a, vagyis bruttó 28.500 Ft/hó, gyermekenként. Ikergyermekek esetén az öregségi nyugdíjminimum 200%-a jár, hármasikereknél a 300%-a. A GYES összege 2023-ban a következőképp néz ki a gyermekek számának függvényében:

  • A GYES összege 1 gyermekre: 28.500 Ft/hó
  • A GYES összege 2 gyermekre: 57.000 Ft/hó
  • A GYES összege 3 gyermekre: 85.500 Ft/ hó
  • A GYES összege 4 gyermekre: 114.000 Ft/hó

Emelkedik a GYES összege 2023-ban?

A GYES összege 2023-ban nem emelkedik, a szociális alapú juttatás 2008 óta változatlanul bruttó 28.500 Ft/hó – a juttatás az öregségi nyugdíjminimum 100%-a, gyermekenként. A GYES összege 2022 évében, illetve korábban (GYES 2021, GYES 2020) is ugyanennyi volt. Amennyiben az öregségi nyugdíjminimumot nem emelik, a GYES összege a későbbiekben is marad a jól megszokott bruttó 28.500 Ft.

Mennyi a GYES nettó összege?

A GYES összege mentes a személyi jövedelemadó 2023 évi kötelezettsége alól, azonban a 10%-os nyugdíjjárulékot levonják belőle (ez 2.850 Ft/gyermek). Tehát: a GYES nettó összege 2023 évében 25.650 Ft/hó, töredék napokra a GYES napi összege a havidíj 1/30 része.

Címkék:
család, gyed, megtakarítás, szülés, gyes, gyermek, gyermekvállalás, szülő, csed,