Mennyi a nagyszülői GYED összege 2022 évében? Ezek a nagyszülői GYED 2022 szabályai

Pénzcentrum2022. október 23. 14:00

A 2020-as GYED extra bevezetése óta már nem csak a szülőanya és apa, hanem a felsőoktatásban tanulók, a nevelőszülők, illetve a nagyszülők is részesülhetnek a GYED összegében. Tudd meg, mik a nagyszülői GYED feltételei, mennyi a nagyszülői GYED összege 2022 évében! Mik a nagyszülői GYED 2022 szabályai, lehet-e mellette dolgozni?

Cikkünkben eláruljuk, kinek éri meg a nagyszülői GYED 2022 évi juttatását megigényelnie: mennyi a nagyszülői GYED összege 2022 évében, mennyi lehet a nagyszülői GYED 2022 maximuma, milyen járulékokat kell befizetni a nagyszülői GYED után, azaz mennyi a nettó nagyszülői GYED összege 2022 során! Mit mond a nagyszülői GYED plakát a kampány során: megéri a szülő helyett a nagyszülőnek felvenni a GYED-et? Nyugdíj mellett felveheti a nagyszülő a nagyszülői GYED 2022 összegét?

A nagyszülői GYED 2022 feltételei

Ahogy a nagyszülői GYED plakát is hirdeti: 2020 január 1-jétől a GYED-et kiegészítették GYED extrára, melynek értelmében jóval tágabb a jogosultak köre, mint az ezt megelőző években. Az egyik legjelentősebb változás a GYED történetében a nagyszülői GYED bevezetése, aminek értelmében a sima, szülői GYED-hez hasonló feltételek mellett jár nekik ugyanakkora GYED összeg. A nagyszülői GYED 2022 feltételei közé tartozik, hogy a GYED-et megigénylő nagyszülőnek rendelkeznie kell az elmúlt két évre visszamenőleg összesen 365 napnyi TB-jogviszonnyal, a gyermeknek pedig a szülői háztartásban kell nevelkednie.

A nagyszülői GYED 2022 fontos feltétele, hogy a nagyszülő csak akkor jogosult a GYED-re, ha az anya és az apa (vagy az egyedülálló szülő) kereső tevékenységet végez, ami miatt őket pótlólag veszi fel a gyermekgondozási díjat a nagyszülő. A nagyszülő lehet nyugdíjas, ám a gyermek nem részesülhet napközbeni ellátást nyújtó intézményi elhelyezésben (nem mehet bölcsődébe, otthon kell nevelni). Legalább az egyik szülőnek meg kell felelnie a GYED 2022 feltételeinek, hozzá kell járulnia írásban a nagyszülői GYED-hez, emellett más személy nem vehet fel a gyermekre GYED-et, GYES-t, vagy más támogatást.

Meddig jár a nagyszülői GYED?

A nagyszülői GYED folyósítása az unoka 6 hónapos korától 2. életévének betöltéséig tart, ikergyermekek esetén a 3. születésnapjukig jár a nagyszülői GYED.

Mennyi a nagyszülői GYED összege 2022 évében?

A nagyszülői GYED összege a nagyszülő naptári napi jövedelme alapján kerül kiszámolásra (a nyugdíj is számít, nem csak a munkabér). A nagyszülői GYED összege 2022 során a naptári napi jövedelem 70%-a, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a – ez jelenleg bruttó 280.000 Ft.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyi a nettó nagyszülői GYED összege?

A nagyszülői GYED összege 2022 évében bruttó 280.000 Ft-ban van maximalizálva, ám ez után az összeg után a jogosult 10% nyugdíjjárulékot és 15% személyi jövedelemadót köteles befizetni (átszámolva a maximális nagyszülői GYED összege nettó 210.000Ft/hó).

Munkavégzés nagyszülői GYED mellett

Tévhit, hogy a nagyszülő a GYED alatt nem dolgozhat – nagyszülői GYED mellett kereső tevékenység időkorlát nélkül végezhető, feltéve, ha otthon, a gyermeknevelés helyszínén történik a munkavégzés. Fontos tudnivaló, hogy a nagyszülői GYED 2022 évében (a GYED 2022 folyósítási időszaka) szolgálati időnek minősül, így a nagyszülőt megilleti a fizetés nélküli szabadság és a felmondási védelem is!

Címkék:
család, gyed, gyed extra, nagyszülő, bruttó, nettó, nagyszülői gyed,