Valóban jó a Babakötvény kamata? (x)

PR2022. október 10. 05:00

Hazánkban még mindig a Babakötvény a legnépszerűbb gyermek-megtakarítási forma. Az előző évi infláció + 3%-os kamat évekig jónak számított, ami az állami támogatással együtt verhetetlen szinte befektetési formává tette ezt a gyermekcélú megtakarítást. Azonban nem mindenkinek jó választás ilyen módon gyűjteni a pénzét, ráadásul nagy kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben is magasnak számít-e ez a jól csengő kamat. Írásunkban választ adunk a kérdésekre.

Mindannyian tudjuk: az önálló egzisztencia megteremtése nagyon költséges. Már a tanulmányok is tízmilliós nagyságrendbe kerülnek, hát még a saját háztartás, saját élettér kialakítása – szülői segítség nélkül ez szinte lehetetlen.

Éppen ezért a legtöbb felelősen gondolkodó szülő csemetéje egészen fiatal korától kezdve – jobb esetben akár már a baba születésekor – valamilyen gyermek-megtakarítási programba kezd. Az ily módon összegyűjtött pénz a nagykorúvá vált gyermek számára komoly segítség lesz: akár a tanulmányok finanszírozására, akár lakás- vagy autóvásárlásra fel lehet használni.

Gyermek-megtakarítás állami támogatással

A magyar állam különféle támogatásokkal ösztönzi ezt a törekvést. Az egyik ilyen támogatási forma a Kincstári Start-értékpapírszámla: ide fizethetjük be a gyermek számára félretenni kívánt pénzeinket.

Ám ez nem egy közönséges pénzforgalmi számla, ugyanis az ide érkező pénzekből minden esetben speciális értékpapírt, név szerint Babakötvényt vásárolnak.

Erre az értékpapírra pedig az a jellemző, hogy a befizetett összeget az előző évi inflációnak megfelelően kiegészítik, és ezen felül még további 3% garantált kamatprémiumot is jóváírnak minden évben. Ez a kamat 2022-ben – mivel az infláció 2021-ben 5,1% volt – 8,1%. Ez ugyan nagyon magas hozamnak számított még két évvel ezelőtt, ám jelenleg, amikor is már 15% fölött jár az infláció, a befizetett pénzünk bizony kevesebbet ér, és ezt a 3%-os állami támogatás sem képes kompenzálni.

A befizetéseink után 10% állami támogatást kapunk, melyet 12.000 Ft-ban maximalizáltak, így évente ennyivel több kerülhet Bababkötvénybe – és kamatozhat tovább.

Milyen előnyökkel jár, ha Babakötvénybe fektetjük a pénzünket?

A hozamok tekintetében tehát jelenleg kimondottan ráfizetünk, ha Babakötvénybe tesszük a pénzünket. Egy stabilabb pénzügyi környezetben, amikor az inflációs ráta alacsony, és ez tendenciózus, tehát évről évre így is marad, ilyen szempontból kifizetődő lenne ez a megtakarítási forma. Amennyiben azonban drasztikusan növekvő, vagy épp kiszámíthatatlan az inflációs környezet, magas hozamra aligha számíthatunk. Nézzük át azokat az jellemzőket, amelyek – ennek ellenére – a Babakötvény vitathatatlan érdemei!

  • A Magyar Államkincstárnál egyszerűen, gyorsan nyithatunk Start-értékpapírszámlát.
  • Teljes költségmentesség jellemzi a folyamatot: nincs számlanyitási és számlavezetési díj. A lejáratkori pénz felvétele ingyenes, és kamatadót sem kell utána fizetni.
  • Nincs fixálva a befizetendő összeg és a fizetés gyakorisága sem.
  • Mivel minden 18 év alatti gyermek számára nyithatunk ilyen számlát, annak is jó választás lehet, akinek a gyermeke már elmúlt 8 éves, de korábban nem gondolkodott semmiféle gyermek-megtakarításról. Ugyanis a piacon elérhető gyermekcélú megtakarítások többségének futamideje minimum 10 év, tehát nagyobb gyermekek esetén már nem tudjuk azonos feltételekkel igénybe venni őket.
  • A magyar állam minden évben további támogatással egészíti ki az itt gyűjtött összeget: az éves befizetéseink 10%-ával, de legfeljebb 12.000 forinttal.  Ez a támogatás nem növelhető, ez a maximuma, akármennyi is legyen az általunk befizetett összeg.

Mennyire bízhatunk az állami garanciában?

A Babakötvény tehát állampapír, azaz a magyar állam vállal garanciát a kifizetésre, és a magyar gazdaságtól függ, hogy erre valóban lesz-e fedezet. De vajon bízhatunk-e a magyar állam, a magyar gazdaság erejében? Nem fenyeget-e bennünket egy esetleges államcsőd veszélye? Az utóbbi hónapokban ezzel kapcsolatos írások is megjelentek a pénzügyi-gazdasági hírek között, és a legtöbb nem kecsegtetett túl jó kilátásokkal. Ráadásul a nemzetközi hitelminősítő, az S&P Global Ratings idén augusztusban rontotta hazánk adósbesorolás-osztályzatát: a korábbi stabil helyzetről negatív kilátásba helyezte. Ennek ellenére ők továbbra is befektetésre ajánlják hazánkat, és a kilátások javulását prognosztizálják.

Összességében azért szerencsére elmondható, hogy az elemzők többsége szerint egyelőre nem kell államcsődtől tartanunk, mert a magyar kormány mostanra már meghozta azokat a népszerűtlen és fájdalmas intézkedéseket, amelyekkel az államháztartás óriási hiánya nagy valószínűséggel helyrebillenthető. Az intézkedéseket nem kell bemutatni: ilyen az energiaárak világpiaci vagy magasabb szintre emelése, a különadó bevezetése, a katás adózási forma átalakítása.

A hazai állampapírok továbbra is kelendőek a piacon, és mind az adóemelések, mind a kiadáscsökkentések tovább stabilizálják a helyzetet. Persze azt is tudnunk kell, hogy a magas hozam és a kockázat kéz a kézben járnak: akkor kínál magasabb hozamot egy állampapír, ha magasabb az államcsőd kockázata.  

Mik lehetnek a Babakötvény hátrányai? Kinek nem ajánlott?

Az első és legfontosabb tudnivaló: a Babakötvény formájában megtakarított pénzhez csak a gyermek férhet hozzá. Ő is kizárólag csak a kötvény lejártakor kaphatja meg, tehát amikor már betöltötte a 18. életévét. Ekkor viszont vége is van a takarékoskodásnak: ez a számla automatikusan megszűnik, és nem tudjuk további befizetésekkel gyarapítani.

Hátrányos lehet az is, hogy kizárólag a gyermek rendelkezhet a pénzzel, és teljesen szabadon felhasználhatja azt – akár egyetlen nyár alatt elköltheti. Szülőként feltételezhetően nagyobb biztonságban érezzük magunkat, ha a megtakarítás inkább a saját nevünkön van, és mi határozzuk meg, hogy hogyan, milyen formában adjuk át majd a gyermeknek a fialtatott összeget. Erre a Start-értékpapírszámla esetén nincs lehetőségünk.

Azt is láttuk, hogy a Babakötvény egy konzervatív és biztonságos, ugyanakkor a jelenlegi inflációs környezetben előnytelen megtakarítási lehetőség: a befizetett pénzünk vásárlóértéke feltételezhetően sokkal alacsonyabb lesz a kivételkor. Aki tehát komolyabb megtakarítást tervez, az nem elégedhet meg a Babakötvény által kínált lehetőségekkel.

Sajnos ennél az értékpapírnál semmiféle mozgásterünk nincsen: nem tudjuk a befektetéseinket diverzifikálni, és a megtakarítás mellé életbiztosítás kötésére sincs lehetőségünk. Ezzel szemben vannak ennél jóval rugalmasabb konstrukciók, ahol az igényeinknek megfelelően kombinálhatjuk a kettőt. 

Mikor lehet veszteséges a Babakötvény?

A babakötvény inflációkövetését mindig csak az előző évhez korrigálják, az adott éven belül nincs további korrekció. Tehát amennyiben egy extrém magas inflációval sújtott évben fogjuk felvenni a megtakarított összeget – mert akkor tölti be a gyermekünk a 18. életévét –, az adott évben akár veszteséges is lehet. Idén sajnos így jár mindenki, hiszen a 8,1%-os hozamot fogja csak realizálni, miközben a pénzünk reálértéke ennél sokkal kisebb. 

Ha már befektetjük a pénzünket, miért nem tesszük jobb helyre?

A Babakötvény tehát alapvetően megbízható választás, de messze nem a legjobb: rugalmatlan, és jelenleg hozam helyett inkább veszteséget termel. Amennyiben valóban be szeretnénk fektetni a pénzünket, és valóban hozamot szeretnék majd realizálni, mindenképpen nézzünk szét a hazai pénzügyi szolgáltatók kínálatában. Gondoljuk csak meg: egy 10 évnél hosszabb lejáratú befektetés esetén ez akár milliós nagyságrendű különbséget jelenthet. Például egy biztosítói gyermek-megtakarítás esetén mi magunk dönthetünk a kockázatvállalás mértékéről – a befektetési portfóliók összetételét pedig a futamidő alatt többször is megváltoztathatjuk.

Ugyanilyen jó választás lehet részvényalapú befektetésekben gondolkoni. Ezek természetesen valamivel bizonytalanabbak, ám ha diverzifikálunk, azaz megosztjuk a pénzt a különböző befektetési instrumentumok között, minimalizálhatjuk a kockázatot. Ehhez pedig nem kell pénzügyi szakértőnek lenni, hiszen a pénzügyi szolgáltatók szakmai tanácsadással kínálják termékeiket. 

Válságálló portfólió?

Ha iparági szempontok alapján diverzifikálunk, azaz olyan termékeket gyártó cégekbe fektetünk, amelyek a válságok, háborúk idején is fennmaradnak, kivédjük a recessziót. Tipikusan ilyen cégek az egyes élelmiszergyártók, az FMCG szektor vállalatai, illetve a gyógyszeripari óriások is.

Az így összeállított részvényportfólió hosszú távon képes korrigálni, tehát nem lesz masszív bevételkiesés akkor sem, ha van egy-egy átvészelendő, rosszabb időszak. Sőt, jó osztalékfizető részvényekkel még akár rendszeres bevétel is elérhető, tehát az árfolyamnyereség mellett osztaléknyereségünk is lesz – márpedig ez könnyedén felveszi a versenyt a Babakötvény kamatával.

Összefoglalva tehát: a rugalmatlan kötvényeknél nagyságrendekkel jobb lehet egy biztonságos részvényalapú befektetésbe tenni a pénzünket. A Babakötvény esetleg mint kiegészítés jöhet szóba, hiszen így ki tudjuk használni a mellé járó állami támogatásokat. Ám ha valóban komoly, a jelenlegi viharos pénzügyi helyzetben is értékálló befektetésként tekintünk a megtakarításunkra, egyúttal gyermekünk jövőrére, akkor ezen túl kell gondolkodnunk.

(x)

Címkék:
befektetés, megtakarítás, babakötvény, gyermek,