Ez lenne az energiakrízis legjobb befektetése? Komoly lépést jelentettek be

Pénzcentrum2022. szeptember 27. 22:02

Az egyik legagyobb szigeteléssel és energiakorszerűsítéssel foglalkozó hazai cég növekedési terveinek finanszírozásához nagyságrendileg 8-10 milliárd forintos nyilvános lakossági és intézményi forrásbevonást tervez új részvények kibocsátásával. A nyilvános lakossági részvényjegyzés 2022. október 5-én indul. A társaság a nyilvános lakossági és intézményi részvényértékesítés során – túljegyzés esetén – összesen maximum 2.300.000 darab új részvényt tervez értékesíteni.

A Masterplast épületek energiahatékonyságát javító hőszigetelő rendszerek és rendszerelemek gyártásával foglalkozik. A 25 éve alapított vállalat a legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártóként meghatározó szereplő a régióban és jelentős tényező az európai piacokon. A több mint 10 éve a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat jelenleg a hetedik legnagyobb tőzsdei cég a magyar parketten, emellett tapasztalt európai szereplő: 10 országban (Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Észak-Macedónia) rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és Európában a második legnagyobb üvegszövetgyártó. A társaság gyártóként jelentős beszállító partnere az európai építőanyag kereskedelem szereplőinek, exporttevékenysége révén az európai piacok többségén jelen van – írja közleményében a vállalat.

Árbevétele az elmúlt években szignifikánsan nőtt: 2021-ben 191,5 millió euró volt a társaság konszolidált árbevétele, 22,8 millió euró EBITDA és 16,1 millió euró adózott eredmény mellett. 2022 első félévében a vállalat 63 százalékkal növelte értékesítését az épületenergetikai korszerűsítéshez kapcsolódó hőszigetelő termékcsoportokban. elenleg a piacok ellátását 3 országban (Magyarország, Németország, Szerbia) működő 8 gyártóbázisa biztosítja, amelyet jövőre további három új hőszigetelőanyag gyártóüzemmel bővítenek.

A társaság növekedési és jövőépítési stratégiájában a következő jelentős lépés az ásványgyapot hőszigetelőanyagok gyártásának elindítása, amelynek finanszírozását a vállalat a tervezett tőkebevonásból kívánja fedezni. Így az októberben induló nyilvános lakossági- és intézményi részvénykibocsátás keretében nagyságrendileg 8-10 milliárd forint forrást kívánnak bevonni.

A részvényjegyzési időszak

Az újonnan kibocsátandó részvények jegyzési időszaka a lakossági befektetők számára 2022. október 5-én 9:00 órakor kezdődik és 2022. október 14-én 14:00 órakor fejeződik be. Az intézményi értékesítésben résztvevő befektetők számára a részvényjegyzési időszak 2022. október 10-én 9:00 órakor kezdődik és 2022. október 14-én 18:00 órakor fejeződik be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A részvényjegyzés módja

AAz újonnan kibocsátandó részvények iránt érdeklődő lakossági befektetők jegyzési igényüket személyesen az OTP Bank kijelölt fiókjaiban, online az internetbankon, a telefonos ügyfélszolgálaton, illetve a privát banki tanácsadókon keresztül is leadhatják. A jegyzés előfeltétele, hogy az érdeklődő befektetők rendelkezzenek értékpapír számlával a banknál.

A lakossági befektetők 4.000 – 4.400 forintos ársávon belül 4.400 forintos maximális áron tehetnek jegyzési ajánlatot a részvényekre abban az esetben, ha a jegyezni kívánt részvények ellenértékével megegyező összeg az OTP Banknál vezetett fizetési számlán a Részvényigénylési Nyilatkozat megtételével egyidejűleg rendelkezésükre áll. A végleges árat az intézményi jegyzés lezárását követően a Kibocsátó és a Forgalmazó az ársávon belül együttesen határozzák meg. Ha a kialakuló végleges ár a maximális árnál alacsonyabb lesz, a különbözet a lakossági befektetők részére visszatérítése kerül

Címkék:
szigetelés, euró, otp, október, vállalat, millió, részvények, befektetők, energiakrízis,