Nagy vállalást jelentettek be a magyar boltok: szinte minden magyar üzletet érint a változás

Pénzcentrum2022. június 1. 17:31

2021. december 14-én döntött úgy az Orzsággyűlés, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI törvényt úgy módosítja, hogy a 48 órán belül lejáró élelmiszerek nem kerülhetnek értékesítésre, csak ha önkéntes adományozás útján karitatív szervezetek, vagy az állami Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság kapja meg. A kötelezettek az éves szinten nettó 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő napi cikkeket forgalmazó kiskereskedelmi vállalkozások, amelyek gyakorlatilag a nemzetközi kiskereskedelmi hálózatokat jelentik. Az élelmiszermentési kötelezettség más piaci szereplőre nem vonatkozik.

A törvényjavaslat célja az élelmiszermentés, az élelmiszerpazarlás megelőzése, csökkentése. Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalkozásai ezzel a célkitűzéssel egyet értenek, sőt, önként, saját kezdeményezésre már hosszú évek óta adományoznak élelmiszert jelentős mennyiségben.

Mindemellett ahogy azt a NÉBIH Maradék nélkül programjának „ Útmutató az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzéséhez” című útmutatója is megállapítja, az élelmiszerhulladék mindössze 5%-a keletkezik a kiskereskedelemben, üzletekben, áruházakban.

A törvény kimondja azt is, hogy az élelmiszer-kiskereskedő a kereskedelmi forgalmazás céljából a birtokában lévő élelmiszert jogosult karitatív szervezet javára is felajánlani.

Az élelmiszer kiskereskedő az önkéntes és a kötelező felajánlások során az általa meghatározott élelmiszerhulladék-csökkentési tervében foglaltak szerint jár el. Ha valamely vállalat az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére kíván élelmiszer felajánlani, akkor szerződést is kell kötnie. A fenti szerződés kidolgozásán az érintett vállalkozások együttműködnek az Élelmiszermentő Központtal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A törvény 2022. február 1-i hatálybalépését követően az első élelmiszermentési tervet május 31-ig kellett összeállítani és benyújtani az ÉMK részére. A kötelezett kereskedelmi vállalkozások valamennyien tagjai az OKSZ-nek és mindannyian határidőre benyújtották az élelmiszermentés tervet.

Címkék:
élelmiszer, kereskedelem, május, törvény, önkéntes, élelmiszerbiztonság, vállalkozások,