Bizalmat kelt, hogy a befektetés végén „tégla van” (x)

PR2022. május 30. 05:00

Nagy múltú német társaságok kötvényeihez teremt hozzáférést a magyar befektetőknek a veszprémi székhelyű Sinus-Fair Corporate (SFC). A részletekről Horváth Gáborral, a cég alapító-tulajdonosával beszélgettünk, aki azt is elárulta: a társaság hamarosan tanácsadási szolgáltatással egészíti ki tevékenységi körét.

- Miért tekinthető unikumnak a hazai piacon az SFC?

Leginkább azért, mert komoly háttérrel és múlttal rendelkező német társaságok kötvényeit tudjuk hozzáférhetővé tenni a magyar befektetőknek. Ezek olyan értékpapírok, amelyek kibocsátói kereskedelmi- és lakóingatlanokba, valamint zöldenergiába fektetnek be. Volt olyan konstrukciónk például, amely a nagy német élelmiszerkereskedelmi láncok újonnan épített boltjaiba kínált befektetési lehetőségeket, de akad napelemparkhoz kapcsolódó befektetés is a portfólióban, valamint olaszországi nyaralókomplexum. Számos ügyfél keresi ezeket a lehetőségeket Magyarországon.

- Elsősorban a hozamuk miatt?

Tapasztalataim szerint az ügyfelek nem az abszolút hozamot tartják az általunk közvetített konstrukciók fő előnyének. Sokkal inkább azt, hogy folyamatosan látják a pénzük által elért eredményt: nem virtuális bevételük képződik, hanem megjelenik a számlájukon egy összeg, amelyet saját belátásuk szerint akár el is költhetnek. Szintén a visszajelzésekből tudjuk, hogy az ügyfeleink azt is nagyra értékelik, hogy nem egy bonyolult, sokszorosan becsomagolt, virtuális pénzügyi termékhez jutnak hozzá a segítségünkkel, hanem a befektetés végén „tégla van”. Van egy német mondás, amely szerint „enni mindig kell valamit, lakni mindig kell valahol”. Ez a kézzelfoghatóság kiszámíthatóságot visz a történetbe, miközben tőke- és hozamgarancia nem kapcsolódik a kötvényekhez.

- Mi adja ezt a stabilitást?

Egyfelől a már említett német kötvénykibocsátók kikezdhetetlen múltja és erős tulajdonosi háttere. Másfelől ügyfeleink megkérdőjelezhetetlen, az SFC szilárd szakmaiságára és megbízhatóságára alapozott bizalma.

- Mi is pontosan az SFC feladata?

Az érvényes tőkepiaci szabályozás szerint a cég által végzett tevékenység a megbízás felvétele és továbbítása. Ezt azt jelenti, hogy mi vagyunk kapcsolatban az ügyféllel, mi tájékoztatjuk őt, mi látjuk el a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos teendőket. A befektetésre szánt összeg azonban nem hozzánk fut be, az SFC ugyanis nem vezet számlákat az ügyfelek javára. A hozzájuk kapcsolódó pénzmozgás egy jónevű magyarországi partnerünknél zajlik: az ügyfeleink egy nagy magyarországi kereskedelmi banknál vezetnek értékpapírszámlát.

- Mennyire érik be az ügyfelek ezzel a fajta közvetítői tevékenységgel?

Noha mindennél többre tartják a már említett egyszerűséget és kiszámíthatóságot, az utóbbi időben egyre erőteljesebben jelezték felénk az igényt a befektetési tanácsadásra.

- És ez belefér az SFC profiljába?

Mivel az eddig közvetítői szerepünkbe ez valóban nem fért volna bele, ezért engedélyt kértünk rá felügyeleti szervünktől, a Magyar Nemzeti Banktól (MNB). Ezt meg is kaptuk, így reményeim szerint hamarosan elindíthatjuk az új üzletágat. Ez nagyobb mozgásteret ad számunkra az eddiginél, hiszen erőteljes elmozdulást jelent a passzív közvetítői szereptől. Ugyanakkor lényegesen több felelősséggel is jár az ügyeleink irányába, ugyanakkor meggyőződésem, hogy a kellő körültekintéssel és szakmaisággal végezve hozzájárulhat a meglévő bizalom elmélyítéséhez, jobbá, teljesebbé teszi az ügyfélélményt.

(x)

Címkék:
befektetés,