Még végig sem gondolta sok magyar, mire költi az SZJA-visszatérítést: itt hibáznak nagyot

Pénzcentrum2022. február 5. 11:56

Idén februárban nagyságrendileg 1,4 millió, arra jogosult család kapja kézhez a családi-adóvisszatérítés összegét. Szakértők szerint ez kezdőlökést adhat a hosszú távú megtakarításoknak.

 Az OTP Öngondoskodási Index kutatás eredményei is bizakodásra adnak okot, hiszen a pénzügyi öngondoskodást, illetve a gyermekük jövőjét tudatosan tervezők aránya tízéves csúcson van.

A hatályos jogszabályok értelmében a Nemzeti Adó és Vámhivatal idén február 15-ig utalja minden jogosult kisgyermeket nevelő személy számára az SZJA-visszatérítés összegét. A családok így jelentős többletforráshoz jutnak év elején. A háztartások számára ez jó lehetőség arra, hogy megtegyék az első lépést az olyan hosszú távú célok elérése felé, mint például gyermekeik továbbtanulása vagy lakásvásárlása. Ilyen cél lehet még egy nagyobb lakás megvásárlása vagy a nyugdíjaskori anyagi biztonság megalapozása is.

Az utóbbi évek legizgalmasabb időszakára számítunk a lakossági megtakarítási piacon. A járványhelyzetet követően ugyanis pénzügyileg tudatosabbá vált a lakosság, az adóvisszatérítéseknek, a fiatalok adó-kedvezményének köszönhetően pedig a megtakarítási állománybővülés mértéke megugorhat, még többen tehetnek félre a jövőjükre, gyermekük jövőjére gondolva. Azt sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy az idei év első három hónapjának eredményei akár 10 százalékkal is meghaladhatják a 2021 azonos időszakának számait

- nyilatkozta Fabriczki Rita, a bank megtakarítási területének vezetője. Az OTP Öngondoskodási Index kutatásának legfrissebb eredményei szerint a koronavírus járvány és az emiatt kialakult gazdasági nehézségek hatására a hazai lakosság pénzügyek terén tudatosabbá, óvatosabbá vált, amit igazol, hogy a megkérdezettek 51 százaléka tervez valamilyen pénzügyi öngondoskodásba kezdeni. Ez a kutatás indítása óta mért legmagasabb érték.

A sikeres, hosszú távú öngondoskodás tervezésekor fontos egy vagy több kézzelfogható célt találni, sőt tervet is készíteni, hogy hogyan szeretnék az ügyfelek ezeket a célokat megvalósítani. A kutatások szerint azonban továbbra is a lakosság csupán 40 százaléka készít pénzügyi tervet legalább egy hónapra előre. A hamarosan érkező SZJA-visszatérítések kapcsán tehát a bank arra biztat mindenkit, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

felelősen gondolja végig egyéni és családi élethelyzetét, jelölje ki céljait és ennek megfelelően fordítsa rövid, közép vagy hosszútávú pénzügyi céljai megvalósítására a visszatérítés összegét.

 

Címkék:
család, szja, megtakarítás, visszatérítés, adóvisszatérítés, szja-visszatérítés,