Rengeteg szülő bukhatja az szja-visszatérítést: ketyeg az óra, 5 nap van cselekedni

Pénzcentrum2021. december 27. 14:03

December 31-éig lehet kitölteni és benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A gyermeket nevelő szülők csak akkor kaphatják meg 2022. február 15-éig az idén befizetett adójukat, ha a NAV ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat - olvasható a NAV közleményében.

A gyermeket nevelő szülők jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát, a katás tételes adó negyedét kaphatják vissza, legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem adótartalmáig.

Annak a szülőnek, aki családi pótlékot kap, nincs teendője. Az ő adatait a családi pótlékot folyósító szervtől megkapja a NAV, ezért az adó-visszatérítést ugyanolyan formában – bankszámlára utalással vagy postán – juttatja el a szülőkhöz, mint a családi pótlékot.

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) ellenőrizhetők a NAV által ismert adatok, és itt tölthető ki legegyszerűbben a VISSZADO-nyilatkozat. Az online kitöltés a legnépszerűbb, a beérkezett nyilatkozatok többsége az ONYA-val készült. A NAV közösségimédia-csatornáin videós segítség is található a kitöltéséről. A NAV honlapjáról nyomtatható formában is letölthető a nyilatkozat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha valaki nem küldi be a nyilatkozatot, és a NAV az adatok nélkül nem utalja ki a visszajáró összeget, akkor az utólag a 2021-es szja-bevallásban igényelhető vissza. Ebben az esetben legkorábban 2022. március 1-től juthatnak hozzá.

Címkék:
NAV, szja, adó, határidő, nyilatkozat, adóvisszatérítés, szülők, szja-visszatérítés,