Szja-visszatérítés: ketyeg az óra, ez vár azokra, akik lekésik a határidőt

MTI2021. december 19. 10:32

560 ezer adóvisszatérítési nyilatkozat érkezett az adóhivatalhoz. A nyilatkozathoz az online kitöltést érdemes választani, a VISSZADO-nyilatkozatok több mint 75 százaléka így érkezik.

Péntek reggelig már 560 ezer adóvisszatérítési nyilatkozat érkezett az adóhivatalhoz, még két hét és lejár az adóvisszatérítés februári kiutalásához szükséges nyilatkozat benyújtásának a határideje - mondta Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a nyilatkozathoz az online kitöltést érdemes választani, a VISSZADO-nyilatkozatok több mint 75 százaléka így érkezik az adóhivatalhoz. A VISSZADO-nyilatkozatot azoknak kell kitölteni, akiknek a kiutalási adatairól a NAV-nak nincs információja - húzta alá Tállai András, vagyis az év végéig attól várja a nyilatkozatot az adóhivatal, aki

  • családi pótlékra jogosult, de a családi pótlékot nem ő kapja,
  • a várandós nőtől és a vele közös háztartásban élő házastársától,
  • attól is, aki máshová kéri az adóvisszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja, illetve
  • nyilatkoznia kell a katás kisadózónak is, ha nem ő kapja a családi pótlékot, és
  • a rokkantsági járadékban részesülő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette.

Az ebbe a körbe tartozó szülőnek a nyilatkozatot azért fontos december 31-ig benyújtani, mert csak így tudja a családi adóvisszatérítés összegét kiutalni a NAV 2022. február 15-ig. Az államtitkár leszögezte, hogy az adóvisszatérítéshez való jog a gyermeket nevelő szülőket mindenképp megilleti.

Így nem veszik el akkor sem, ha valaki elmulasztja az év végi határidőt. Ilyenkor a szülő a NAV által elkészített bevallási tervezetében, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést, de ebben az esetben a szülők csak február 15-e után juthatnak az őket megillető összeghez, a NAV ugyanis a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jén utalja ki a pénzt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tállai András megjegyezte, hogy a februári kiutalás teljesítéséhez mintegy 190 ezer nyilatkozatot vár még az adóhivatal.

Címkék:
NAV, szja, határidő, nyilatkozat, adóvisszatérítés, szja-visszatérítés, szja-visszatérítés 2022,