Elképesztő pénzeket utalnak haza a külföldi magyarok: rá is szorulnak az itthoni családtagok

Pénzcentrum2021. december 15. 13:25

Majdnem 1200 milliárd forintot utaltak külföldről Magyarországra 2020-ban. Ebben a külföldön élők hazaküldött pénze és a határon túlra ingázók fizetése is benne van. Ezzel GDP-arányosan hazánk az EU 27 tagállama közül az 5. leginkább rászoruló a külföldről érkező pénzekre.

kevés ország van EU-ban, ahol még fontosabb a kivándoroltak hazautalt pénze és az ingázók fizetése, mint Magyarországon. A hvg.hu összesítése szerint 3 milliárd 348 millió eurót, éves középárfolyamon átszámítva 1175 milliárd forintot utaltak külföldről Magyarországra 2020-ban.

Ez jókora visszaesés a 2019-es 4,437 milliárd euróhoz képest. Mint kiderült, ahogy megérkezett a járvány és a lezárások, sok addig külföldön dolgozó tért haza egész Európában, mások elvesztették az állásukat a koronavírus miatt, ezért nem utaltak annyit haza.

 A pénz legnagyobb részét, 1015 milliárd forintot az EU más országaiból küldték Magyarországra. Ennek egy része az az összeg, amit a kivándorolt magyarok hazautalnak, de az is ide tartozik, amit a külföldi cégnél dolgozó, a magyar lakcímüket és számlaszámukat megtartó dolgozók keresnek - tehát mondjuk Ausztriába járnak át dolgozni, de itthon laknak.

416 milliárd forintot utaltak Magyarországról valamely más országba, ebből 215 milliárdot az EU-n kívülre, 209 milliárdot az unióba. Ennek java része az itt dolgozó bevándorlók hazautalása, de ide tartozik az is, ha valaki a határon túli rokonainak küld pénzt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarországnál többet a GDP-hez viszonyítva csak Horvátországba, Lettországba, Romániába, valamint a dúsgazdag, de sok külföldön munkát vállaló polgárral rendelkező Luxemburgba utaltak.

Címkék:
fizetés, bér, külföldi munka, dolgozók, dolgozó, ingázás, külföldi munkavállalás, külföldön dolgozó magyarok, ingázók,