Nemcsak a lakás, egyetlen garázs is jó befektetés: így veheted ki belőle a legtöbb pénzt

Pénzcentrum2021. november 17. 13:01

A fővárosban és környékén, valamint a legnagyobb városainkban akár kétszeres is lehet a korszerű, hűthető-fűthető, szigetelt, nagyobb belmagasságú raktárak bérleti díja, mint a 30-70 éves „ipari műemléki” őskövületeké. Országos átlagot tekintve pedig akár 66 százalékkal magasabb, négyzetméterenként 5 euró feletti áron lehet kibérelni a modernebb, újszerűbb épületeket. A hazai raktározási piac nagyon sok esetben nem tudja kielégíteni az ügyfelek elvárásait, hiszen csupán néhány létesítmény felel meg a megnövekedett elvárásoknak. Ráférne tehát a korszerűsítés, a szigetelés a kiadó raktárakra, derült ki a Raktar.info, az Ingatlantájoló.hu és a Knauf Insulation közös felméréséből.

Versenyelőny az energiahatékonyság

 

 

A Raktar.info, illetve az Ingatlantájoló.hu adatbázisában országszerte több mint 640 kiadó és eladó raktár található. Ezek legfeljebb fele az, amely igazán korszerűnek mondható és eleget tesz a modern tárolási-logisztikai követelményeknek.

Az energiahatékony raktárak drágábbak, de szinte mind ki vannak adva

Szakadék tátong nem csak a főváros-vidék viszonylatában, de a régi építésű és a korszerű raktárcsarnokok között is. Míg egy átlagos, nem felújított, melegtől-hidegtől alig védett csarnok havi négyzetméterenkénti bérleti díja 3-4 euró körüli, addig a legkorszerűbb, igen jól pakolható, nagy belmagasságú, nyáron hűtött, télen fűtött, autópályák mentén található, kiváló elhelyezkedésű csarnokok árszintje akár 5-8 euró/m2/hó, vagyis a felújítandó, korszerűtlen raktárépületek átlagárának akár kétszereséért is bérlőre találnak. Érdemes tehát korszerűsíteni, szigetelni a kiadó épületeket.

Amelyik raktártulajdonos csupán egy télen jéghideg, nyáron pedig a hőség ellen sem védett 'bádogdobozt' vagy egy ósdi, esetleg legfeljebb kimeszelt 'kőhalmot' kínál az egyre igényesebb ügyfeleknek, az nem számíthat igazán magas hozamra és a kiadással is bőven lesznek nehézségei

– véli Ballagó Antal, a Raktar.info honlapot is üzemeltető Otthontérkép Csoport értékesítési vezetője. A szakértő szerint érdemes korszerűsíteni, szigetelni, mert nemcsak a bérleti díj nőhet a duplájára, hanem jóval szélesebb bérlői körből is válogathatnak, illetve ingatlanuk értéke is jelentősen megnő.

A pandémia ráerősített a kereslet bővülésére

Általánossá vált a 2020-as járvány kitörését követően, hogy bizonyos méretű és elhelyezkedésű raktárakból hiány állt elő, hiszen a jó helyen lévő, modernebb, vagy legalább felújított raktárakat az online kereskedelem bővülése miatt számtalan e-kereskedő, illetve azok partnere vette igénybe.

A központi régióban és az északnyugat-dunántúli régióban az amúgy is bőven 90-95 százalékos kapacitás kihasználtságú piacra „jött rá” a pandémia, errefelé még inkább az egekbe emelve az online logisztikai vállalatok raktárigényét. Egy-egy budapesti, illetve Pest megyei modern bázison még a magasabb, 7-8 eurós négyzetméteráron sem mindig tudnak plusz helyet találni azok, akik nagyobb, egybefüggő területet, kiemelt szolgáltatásokat keresnek.

Kiemelkedően fontos a lokáció

A kiadó, valóban korszerű épületek földrajzilag is egy helyre koncentrálódnak. Száz új vagy újszerű, illetve felújított, szigetelt kiadó raktárból ötvenegy a fővárosban, az M0-s autóút vonzáskörzetében, illetve Közép-Dunántúlon található.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Budapest és az agglomeráció itt is éppen olyan kiemelkedő, mint más ingatlanpiaci szegmensekben. Ezt a különbséget csak növeli, hogy az ország egyetlen, nemzetközileg is jelentős légiáru-bázisa a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, így a fenti arányokat a nemzetközi légikikötő környékére települt nagy logisztikai bázisok is befolyásolják, illetve az M0-s autóút mentén is rengeteg raktárváros épült, hiszen ez az útvonal kelet, nyugat, valamint dél és észak találkozási pontja.

A maradék, körülbelül 49 százaléknyi kiadó raktár nagy többsége pedig a legnagyobb vidéki iparvárosokban, az oda vezető autópályák mentén található, így Székesfehérvár, Tatabánya, Győr, vagy éppen Kecskemét, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza a célvárosok. Vidéken a nagy, egybefüggő, azaz 1000-2000 négyzetmétertől felfelé kínált, minőségi bér-raktárak kevéssé jellemzők.

Megfelelő szigeteléssel csökkenthetők a költségek

A korszerű, nem szendvicspanellel hőszigetelt csarnokfalak esetében ma már nem ritka az akár 20 cm vastagságú kőzetgyapot, üveggyapot, vagy e kettő kombinációjából álló réteges, tetején pedig a 25-30 cm vastagságú, lépésálló kőzetgyapot szigetelés sem, amellyel az épület a legszigorúbb energiahatékonysági normáknak is megfelel.

A raktárépületeknek elsősorban jövedelemtermelő funkciója van, amelyben meghatározó szerepet tölt be az ingatlan energiahatékonysága, hiszen nem mindegy, hogy az épületek bérlői vagy tulajdonosai a megtermelt jövedelem mekkora hányadát kénytelenek fűtésre vagy hűtésre fordítani

– mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „Kijelenthető tehát, hogy az ipari ingatlanok energiahatékonysága versenyelőnyt jelent az újra emelkedésnek indult energiaárak idején, ezen akár egy vállalkozás sikeressége is múlhat” – tette hozzá a szakember.

Az energiahatékony raktárak drágábbak, de szinte mind ki vannak adva.

A korszerűsítési, szigetelési beruházások, befektetések rövid időn belül megtérülnek, hiszen a piac telített, óriási a kereslet a korszerű raktárépületek iránt. A felmérés rávilágít arra is, hogy az ipari ingatlanok energiahatékonysága közötti különbségek a bérleti és üzemeltetési díjakban is megmutatkoznak. Ezzel szemben a régi logisztikai épületek bérleti díja – lokációtól, állapottól, mérettől és műszaki lehetőségektől függően – akár fele vagy negyede is lehet egy korszerű, energiahatékony raktárépület bérleti díjának. A korszerűtlen ingatlanok drámaian rossz energiahatékonysági jellemzői miatt, a magasabb fűtési-hűtési költségek a bérlő számára többletüzemeltetési költséget jelentenek. Így az összes kiadás, az ingatlan állapotától függetlenül körülbelül azonos, de a komfortérzet korántsem.

Címkék:
befektetés, ingatlan, raktár,