Lassan már a bankkártyákat is nyugdíjazzák Magyarországon: hogyan fogunk fizetni 5 év múlva?

Pénzcentrum2021. november 5. 14:04

Megérkezett a Pénzcentrum videóblogjának legújabb epizódja: ezen a héten a CashTag-ben arra kerestük a választ, hogy miként fogunk fizetni a boltban 5 év múlva. Korábban még az volt a trend, hogy a bankkártyák egyre csak szorítják vissza a készpénzhasználatot, ám manapság már Magyarországon is terjednek azok a megoldások, amelyek a plasztikokat is nyugdíjba küldik.

Magyarország sokáig tipikus készpénzes országnak számított, "az a tuti ami a zsebemben van". Egy 2017-es adat szerint például az Európai Unióban még igencsak hátul kullogtunk a bankkártya terminálok számában. Azóta köszönhetően az állam határozott lépéseinek is, ez a szám meredeken nő az országban és bár az élmezőnytől távol vagyunk de a készpénzes fizetések száma folyamatosan csökken, ami jó jel. A készpénz ugyanis káros a társadalomra nézve.

Ennek vannak gazdasági okai: drága előállítani, tárolni, cserélni, szállítani. Törvényi okai: nem lekövethető a pénzmozgás ami megkönnyíti az illegális tevékenységeket. És egyébként egészségügyi okai is, hiszen nem túl higénikus, tele van baktériumokkal.

Bár a készpénzt immár nálunk is egyre visszábbszorítja a kértyahasználat, rohamosan terjednek azok a fizetési módok, amik pedig a kártyahasználatot kezdik visszaszorítani. A kártyás mobilfizetés mellett megjelent például egy olyan módszer is, ahol nem a bankkártyát regisztráljuk fel különböző applikációkba hanem közvetlenül a számlánkról történik az azonnali levonás, ez a QR-kódos fizetés.

Ráadásul ilyen kódot már nem csak a kereskedők, hanem mi, magánszemélyek is tudunk generálni. Így, ha mondjuk valaki tartozik neked, de nincs nála készpénz, még az utalással sem kell bajlódni, a banki alkalmazásodban simán előhívhatsz egy QR-kódot a kért összeggel, amit az illető csak beolvas, és már kész is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Többek között erről, és úgy általában a fizetés jövőjéről szól a CashTag legújabb epizódja:

Címkék:
mobilbank, készpénz, fizetés, bankkártya, mobilfizetés, megtakarítás, bankolás, készpénzmentes, alkalmazás, bankkártyás fizetés, bankkártya terminál,