Van 1-2 millió forintod? A szakértő elárulta, mibe érdemes most igazán befektetni a pénzt

Pénzcentrum2021. szeptember 20. 15:07

A jegybank kamatemelési ciklust hirdetett, a szakértők 2 százalék körüli alapkamat mértéket jósolnak az év végére. Ez elhozza magával, hogy újra érdemes befektetni a rendelkezésre forrásokat. A kérdés, hogy mibe tegye a pénzét, akinek van.

A cél, minél kisebb kockázattal minél nagyobb hasznot elérni – ehhez vérmérséklettől függően részvények, árupiaci termékek és lakossági állampapírok szerepelnek a befektetői palettán.

„Inflációkövető megoldást válasszon, aki reálértéken is nyerni akar a befektetésén – javasolja a témában megkérdezett Horváth István, a Sberbank Magyarország Zrt. treasury vezetője - , mert a meglóduló áremelkedés elviheti a hozamnyereséget.”

Ez történhet a korábban szuperpapírnak kikiáltott államkötvénnyel is, ami sávos kamatozása révén csak öt év alatt éri el a maximális nyereséget, így a mostani pénzromlás sokat levesz az értékéből. Sajnos az inflációkövető kamatozású állampapírok kínálata hazai viszonylatban elég szűkös, de

a változó kamatozású állampapír és az ingatlan, a termőföld, a víz relatíve alacsony kockázatú befektetés lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A befektetők egy része a nagyobb kockázatú termékek között böngészik a banki szakértő szerint. A válság kapcsán felfutó és az évtized trendjébe illeszkedő iparágakban működő vállalatok papírjai népszerűek körükben, például a logisztikai, energiatermelő, IT-felhőszolgáltató, chipgyártó cégek részvényei. Emellett a fémek, nemesfémek piaca is izgalmas lehetőségeket kínálhat, ami persze kockázatosabb, de jövedelmező befektetés lehet.

Aki szembe menne a trendekkel és inkább hitelfelvételben gondolkodik, annak jó hír, hogy ilyen inflációs környezetben eladósodni is érdemes, hiszen megvan az esélye, hogy a hitelfelvevő „kinövi az adósságot”- mondja Horváth István. Ehhez azonban a tervezhető bevétel feltétlenül szükséges és az is fontos, hogy fix legyen a hitelkamat és elegendően hosszú a futamidő, hogy kijöjjön a matematika.

Címkék:
befektetés, ingatlan, állampapír, termékek, termőföld,