Fellángolt a zsebpénz-háború: sok szülő nagyot hibázik, nem mindegy, mennyit kap a gyerek

HelloVidék2021. augusztus 18. 08:15

Hamarosan itt a szeptember, és sok gyermek elkezdi az iskolát, vagy éppen folytatja tanulmányait. Ilyenkor újra átgondolja a legtöbb szülő, hogyan és mennyi pénzt adjon a gyerekének saját felhasználásra, vagyis zsebpénznek. Ennek az összege nagyban függ attól, hogy az általános vagy a középiskolát kezdi-e el a gyermek, de még a fiatal felnőtteknél, vagyis az egyetemistáknál is előfordul, hogy tanulmányaik idejére a szülők anyagi támogatására szorulnak. A HelloVidék utánajárt, mikortól és hogyan érdemes zsebpénzt adni az iskoláskorú gyermekeknek, valamint milyen lehetőségei vannak a banki takarékoskodásnak.

A zsebpénz nagyon hasznos dolog, ugyanis a gyermek megtanulja a kezelésével a pénz értékét, és ha elkótyavetyéli az összeset, várnia kell a következő hónapig. Egészen kis kortól megtanulnak így takarékoskodni és ésszel gyűjteni a gyerekek arra, amire vágynak, és ezeknek a tapasztalataiknak a felnőtt életükben is nagy hasznát veszik majd.

Mikortól és hogyan érdemes zsebpénzt adni?

Heti vagy havi rendszerességgel akkortól érdemes zsebpénzt adni a gyereknek, amikor már tud számolni, vagyis iskolás kor előtt semmiképp. Ilyenkor inkább mi gyűjtsünk a gyereknek egy bankszámlára vagy valamilyen előtakarékossági konstrukcióban, de az is jó megoldás lehet, ha egy malacperselybe beleteszünk közösen, a gyerekkel együtt rendszeresen valamennyit, és ha szeretne egy csokit a boltban például, megnézzük, mennyi van a perselyben, és ő maga is megveheti, amikor együtt elmegyünk vásárolni. Ez még persze nem zsebpénz, de megelőzheti a "hivatalosan" adott zsebpénz időszakát egy ilyen játékos jellegű, közös spórolás. Ha testvérek vannak, az még jobban fogja ösztökélni a kicsiket a malacpersely telipakolására.

Ha érdek a cikk további része, és még több érdekességet szeretnél megtudni a zsebpénz bevezetéséről, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét!

Címkék:
zsebpénz,