Fontos levél érkezik a bankodtól: döntened kell, sok pénzről van szó

Pénzcentrum2021. január 5. 14:01

A hónap végéig mindenki megkapja a bankjától, hogy milyen költségekkel járt a számlavezetése az elmúlt évben. Ennek alapján érdemes lehet megnézni, hogy van-e olcsóbb számlacsomag a piacon - ebben segít minket egy jó kalkulátor! Mutatjuk, mi mindenre kell figyelni!

Hamarosan minden magyar banki ügyfél megkapja pénzintézetétől a kötelező tájékoztatást arról, hogy az elmúlt évben milyen költségei voltak a számlavezetésnek. A levélnek január 31-ig kell megérkeznie, a számlatulajok a legapróbb díjtételeket összesítve, egy év teljes költségét egyszerre szerepeltetve kapják meg a kimutatást - ha elektronikusan kapsz számlakivonatot, akkor az összesítő is valószínűleg így jön meg.

Így mindenkinek láthatóvá válnak azok a költségek, amiket a havi számlakivonatukon valószínűleg nem követnek figyelemmel minden hónapban.

Az Európai Bizottság 2013-ban publikálta a fizetési számla irányelvet, a szabályozást hazánk 2016-ban implementálta, ennek legfontosabb elemei:

  • A szabályozás (illetve annak most aktuálissá vált harmadik fázisa, a PAD III.) átláthatóbbá teszi az ügyfeleknek a pénzforgalmi szolgáltatásokat az összehasonlíthatóság megteremtésével.
  • Egységes díjkimutatást küldenek a bankok, amelyet minden évben, egész évre vonatkozóan megkapunk ezentúl.
  • Zökkenőmentes pénzügyi mobilitás a fizetési számlák váltásának megkönnyítésével (ez már megtörtént az egyablakos bankváltás lehetőségének megteremtésével).

Rengeteget spórolhatsz!

A díjkimutatás segítségével megismerhetik az ügyfelek, hogy pontosan mennyibe kerül évente a bankszámlájuk. Ezt ismerve a Pénzcentrum lakossági bankszámlakalkulátorával megnézhetjük, hogy ugyanolyan számlahasználati szokások mellett van-e olyan bank, amelyik olcsóbb számlát kínál nekünk.

Hiszen, bár a legtöbb bankszámla alkalmas a különböző megbízások, tranzakció lebonyolítására, egyáltalán nem mindegy, mindezért mennyit fizetünk! Vegyük figyelembe, hogy milyen gyakran veszünk fel például pénzt ATM-ből, milyen gyakran érkezik jóváírás a számlánkra, és az sem mindegy, hogy mennyit használjuk a bankkártyánkat. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában részletesen megadhatod az igényeidet, mi pedig megmutatjuk a legjobb számlacsomag ajánlatokat!

Ilyen egyszerű bankot váltani

Ha találunk olcsóbbat, érdemes számlát váltani. Sokan hallani sem akarnak erről, pedig ma már a bankváltás egy pofonegyszerű folyamat, és adott esetben súlyos pénzeket spórolhatunk egy másik pénzintézet számlacsomagjával. Az egyszerűsített, vagy más néven “egyablakos" bankváltás azt a célt szolgálja, hogy az ügyfelek számára gördülékenyebbé tegye a váltást. A legfontosabb előnye, hogy ideális esetben nem kell mindkét bankba bemenni ügyet intézni, elég azt a pénzintézetet felkeresni, ahol új számlát akarunk nyitni. A további adminisztrációt pedig a két bank rendezi egymás között.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bankolj olcsóbban! Vesd össze a számlacsomagokat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Maga a bankváltási folyamat így zajlik:

  • Megnyitjuk a választott bankban az új számlát - ha időpontot foglalunk, ez maximum egy órát vesz igénybe.
  • Ezzel egyidőben beadjuk a számlaváltási meghatalmazást az új szolgáltatónak - ez alapján fogják a bankok átvezetni a csoportos beszedésekre és a rendszeres átutalásokra vonatkozó adatokat.
  • A választott bank jelzi az igényt a régi bank felé - ez legfeljebb 2 munkanapot vesz igénybe.
  • A régi szolgáltató átadja a szükséges adatokat a választott pénzintézetnek - ez maximum 5 munkanapot vesz igénybe.
  • Ha ez megtörtént, akkor az új szolgáltatónál megnyílik a számla.
  • Az új bank rögzít minden adatot, és egyeztet, ha erre van szükség - ez további 5 munkanapot vesz igénybe.
  • A régi számla lezárása - 1 munkanap.

Tehát mindennel együtt maximum 13 munkanapot vesz igénybe az egyszerűsített bankváltás, és ideális esetben csak egyszer kell elmenni a bankba, a folyamat legelején.

Címkék:
mnb, bankszámla, megtakarítás, díjak, költségek, bankok, banki költségek, 13. havi fizetés,