Döntött a kormányfő: nem vizsgálhatja a versenyhivatal a gigabank létrejöttét

Pénzcentrum2020. december 10. 09:45

Versenyjogi vizsgálat nélkül zajlik a hazai gigabank létrejötte, miután a kormányfő aláírta azt a rendeletet, amely nemzetstratégiai jelentősségűnek minősíti a fúziót. Így a versenyhivatal azt nem tudja vizsgálni.

Orbán Viktor aláírásával tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amivel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a  a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. létrejöttét - írja a 444. 

Ez azért jelentős, mert így a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja a jelentős cégegyesülést. A lap emlékeztet, hogy a három pénzintézet tulajdonosai kicsodák. Az MKB 48 százaléka Mészáros Lőrincé, a Takarékot a TV2 tulajdonosa irányítja, a Budapest Bank mögött pedig egy állami befektetési cég áll. 

A rendelet a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelésével indokolja, miért nem kell megfelelniük a hazai versenyjogi szabályoknak. Korábban hasonlóan engedékeny volt a kormány a több mint négyszáz médiumot, köztük az összes megyei napilapot magában foglaló Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA) fúziójakor, akkor sem vizsgálódhatott a GVH.

Címkék:
bank, gvh, budapest bank, mkb, állam, takarékszövetkezet, versenyhivatal, takarékbank, gazdasági versenyhivatal, orbán viktor, egyesülés, versenyjog,