Kubista műkincs rejtőzött a magyar influenszer budai lakásába: így találtak rá

Pénzcentrum/Index.hu2020. május 28. 08:44

Újabb műkincset talált Barki Gergely, ezúttal egy magyarországi influenszer lakásában bukkant rá az egyedülálló kubista Csáky József-szoborra. "Idehaza egyetlen múzeumunkban, még a Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban sincs ehhez fogható rangos kubista alkotás" - mondta a művészettörténész és kurátor. Ki gondolta volna, hogy éppen Kajdi Csaba, azaz Cyla otthonában bukkannak majd ekkora kincsre.

Egy Párizsban kiteljesedő magyar szobrászművész, Csáky József pontosan száz éve lappangó, nemzetközi viszonylatban is jelentős alkotását találta meg Barki Gergely egy budai lakásban - írta az Index.

Ha akár egy fél évvel ezelőtt valaki nekem azt mondja, hogy egy magyarországi influenszer lakásán kubista Csáky-szobrot találok, biztosan kinevetem és legyintek

- mondta Barki Gergely, akit a sajtóban gyakran képvadászként emlegetnek, hiszen ő volt az, aki annak idején a Stuart Little, kisegér című filmet nézve szúrta ki a magyar avantgárd egyik jelentős, kilencven éve elveszettnek hitt művét, Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című festményét; illetve az ő nevéhez köthető a tavalyi év legizgalmasabb művészettörténeti felfedezése, az a Czóbel-festmény, amelynek hátoldalán egy korábban ismeretlen, fehér festékkel lemázolt Huszár Vilmos-festmény, a legkorábbi magyar gyűjteményben őrzött nonfiguratív alkotás került elő.

Címkék:
megtakarítás, műkincs, művészet,