Lecsapott az MNB: engedély nélküli befektetési szolgáltatásra bukkanhattak

Pénzcentrum2020. március 16. 17:34

Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a cseh Europa Investment Property CZ a.s. kötvényeinek hazai forgalmazása kapcsán, azért, hogy tisztázza, hogy a cseh kibocsátó magyar leányvállalata, az Europa Investment Property HU Kft. végez-e itthon engedély nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet. Az MNB egyeztetést kezdeményezett a cseh kibocsátó kapcsán elsődlegesen intézkedésre jogosult Cseh Nemzeti Bankkal is, mert a kötvények hazai forgalomba hozatala nem a magyar jogszabályoknak megfelelően kezdődött meg.

A prágai székhelyű Europa Investment Property CZ a.s. kötvényeinek nyilvános forgalomba hozatalához készült alaptájékoztató jóváhagyásáról - a vonatkozó európai uniós jogszabálynak megfelelően - a Cseh Nemzeti Bank 2019. szeptember 19-én hivatalos értesítést (notifikációt) küldött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részére. A notifikációt követően a kibocsátó számára megnyílt az elvi lehetősége annak, hogy kötvényeit Magyarországon nyilvánosan forgalomba hozza.

A kötvényeket kezdetben a "Magyar Nemzeti Bank engedélyével", a "Magyar Nemzeti Bank által jóváhagyott kötvény", valamint "Nemzeti Bank által biztosított" jelzővel kínálták értékesítésre. Az MNB ezért már tavaly év végén felhívta az Europa Investment Property HU Kft. figyelmét, hogy a magyar jegybank jóváhagyására vagy engedélyére utaló, illetve ehhez hasonló, valótlan állításokat mellőzze.

A magyar jogszabályi előírások szerint - azért, hogy a kockázatot jelentő befektetést megtestesítő értékpapír szabályozott körülmények között, megfelelő garanciák mellett juthasson el a befektetőkhöz - az értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalához a notifikáció mellett főszabály szerint megfelelő szakismerettel bíró és engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltató (úgynevezett forgalmazó) igénybevétele is szükséges. Ilyennel a cseh kibocsátó jelenleg Magyarországon nem rendelkezik, így a kötvények itthoni értékesítése sérti a hatályos tőkepiaci jogszabályi rendelkezéseket.

Miközben tehát a cseh kibocsátó a kötvények magyarországi forgalmazására engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltatóval nem kötött szerződést, az MNB piacfelügyeleti eljárása keretében vizsgálja, hogy a cseh cég magyar leányvállalata (a magyar jegybank engedélyével egyébként nem rendelkező) Europa Investment Property HU Kft. forgalmazással kapcsolatos tevékenysége engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenységnek minősül-e.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MNB a vizsgálat megindítását követően tájékoztatta a Cseh Nemzeti Bankot a piacfelügyeleti eljárás tényéről, s kérte - a cseh kibocsátó tekintetében intézkedésre elsődlegesen jogosultként - annak közreműködését a forgalmazásra vonatkozó jogszabályi követelményeknek való megfelelés biztosítása érdekében. Az Europa Investment Property CZ a.s. időközben a kötvények magyarországi forgalmazásának átmeneti felfüggesztéséről tájékoztatta a Cseh Nemzeti Bankot.

Ha a kötvények magyarországi nyilvános forgalomba hozatala a magyar jogszabályoknak való teljes körű megfelelést megelőzően folytatódna, az MNB - a Cseh Nemzeti Bank egyetértésével - immár közvetlenül és haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar befektetők védelméért.

Címkék:
vizsgálat, mnb, pénzcentrum.hu, befektetés, megtakarítás, felügyelet, prága,