Kiszivárgott az EKB elnök figyelmeztetése: óriási válság jöhet az új koronavírus miatt

Pénzcentrum/Portfolio2020. március 11. 21:03

Ha nem kezdenek összehangolt lépések mentén költségvetési lazításba a tagállamok, az eurózóna a 2008-ashoz hasonló nagy válsággal nézhet szembe - figyelmeztette tegnap este a rendkívüli, telefonkonferencián lebonyolított EU-csúcs résztvevőit Christine Lagarde EKB-elnök, írja saját forrásai alapján egybehangzóan a Reuters és a Blooomberg.

A két hírügynökségnek kiszivárogtatott információk lényege:

Azonnal és összehangoltan kell lépnie a tagállamoknak és bele kell nyúlniuk a zsebükbe (költségvetési élénkítés), mert enélkül, a lassú-késlekedő cselekvéssel azt kockáztatják, hogy a 2008-ashoz hasonló nagy összeomlás lesz. Ha viszont gyorsan lépnek a tagállamok és összehangoltan, akkor a sokk várhatóan csak átmeneti lesz.

Azért is kell a nemzeti kormányoknak azonnal és határozottan lépnie, mert az EKB lépései önmagukban csak korlátozott segítséget jelenthetnek és a tagállamoknak arra kell koncentrálnia, hogy a bankok továbbra is hitelezzenek és megőrizzék a vállalkozások működőképességét a járvány által leginkább sújtott térségekben.

Az EKB is megtesz mindent a saját háza táján azért, hogy a laza monetáris politikai keretfeltételeket fenntartsa, illetve további segítséget tudjon nyújtani, utalás szerint "szuperolcsó" finanszírozási megoldásokat készítenek elő, hogy ezzel is segítsék a piaci szereplők likviditását és ne száradjanak ki a hitelpiacok.

Az EKB várhatóan további kamatcsökkentést jelent be holnap a jelenlegi mínusz 0,5 százalékos irányadó rátához képest és ezzel párhuzamosan a kisebb cégeknek szóló finanszírozási mechanizmust is meghirdethet.

Címkék:
pénzcentrum.hu, megtakarítás, válság, ekb, covid-19, új koronavírus,