Hamarosan kipukkanhat a buborék: kétszer akkora lesz a baj a tőzsdén?

Portfolio2020. február 20. 18:02

A defenzív részvényeknél és a tech szektorban is lufi alakult ki a részvénypiacon, aminek a kipukkanására figyelmeztet a JP Morgan.

Részvénypiaci lufi kialakulására, és annak várható kipukkanására figyelmeztet a JP Morgan guruja, Marko Kolanovic, aki szerint nem csak a tech szektorban, hanem a defenzívnek tartott részvényeknél is lufi alakult ki. Előbbi szektorban olyan vállalatok részvényei a meghatározók, amelyeknek az árazása kiemelkedően magas, nem fenntartható. A második szektor már érdekesebb, ott nem csak az árazással, hanem a pozícionáltsággal van probléma, a JP Morgan szerint ugyanis a koronavírus kitörése óta a hedge fundok masszívan a defenzívnek tartott cégek irányába pozícionálták a befektetéseiket.

A defenzív szektorok között tartják számon többek között a közműcégeket és az egészségügyi szolgáltatókat, általában olyan vállalatokról van szó, amelyek működése nem kapcsolódik a gazdasági ciklusokhoz. A JP Morgan szerint érdemes a befektetőknek kivonulniuk ezekből a szektorokból, és inkább ciklikus eszközökbe, például nyersanyagkapcsolt szektorokba és fejlődő piaci eszközökbe fektetni.

Kolanovic szerint a defenzív és a ciklikus szektorok közötti árazási különbség most kétszer akkora, mint az 1990-es évek végén, a tech lufi idején, a JP Morgan szakembere szerint ez a lufi is ki fog pukkanni.

Címkék:
befektetés, megtakarítás, tőzsde, részvény, buborék, jp morgan,