Tisztázódott a helyzet: az adózóknak kedvez ez az új jogszabály

Pénzcentrum2020. február 4. 19:37

Az adóhatóság útmutatója egyértelműsíti: bár a szociális hozzájárulási adó mértéke 2019. július 1-jétől csökkent 17,5%-ra a korábbi 19,5%-ról, bizonyos jövedelemtípusok esetében az adóév egészében alkalmazható az alacsonyabb adómérték. 

Az adóhatóság elérhetővé tette a 2019. évre vonatkozó, "19SZJA" jelű személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványt és a kapcsolódó kitöltési útmutatót. Ez utóbbi megerősíti, hogy ugyan 2019. július 1-jétől csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke 17,5 százalékra - a korábbi 19,5 százalékról - bizonyos jövedelemtípusok esetében az adóév egészében alkalmazható az alacsonyabb adómérték. 

A jogszabály helyes értelmezése kapcsán tapasztalható volt bizonytalanság, a hatóság ezt most egyértelműen tisztázta, az adózók számára kedvező álláspontot fogadva el. Az alacsonyabb adómérték alkalmazható például az első félévben megszerzett osztalék és árfolyamnyereség tekintetében, valamint bizonyos olyan jövedelmek vonatkozásában, amelyek esetében a szociális hozzájárulási adó megfizetésére a magánszemély kötelezett. Ilyen jövedelem lehet például a külföldi részvényprogramból származó juttatás vagy az önkéntes pénztárakból származó adóköteles kifizetés. Az adózók javára mutatkozó esetleges túlfizetés visszaigényelhető

- mondta dr. Baranyi Gábor, a Deloitte adóosztályának igazgatója.

Címkék:
adó, jogszabály, szocho, árfolyamnyereség,