Új rekordot jelentett be az MNB: nem tudnak szabadulni a készpénztől a magyarok

Pénzcentrum/Portfolio2020. január 14. 20:33

Készpénzcsökkentő törekvések ide, szuperállampapír oda, átlépte decemberben a 6600 milliárd forintos szintet a forgalomban lévő készpénz állománya - mutatják az MNB friss adatai.

Az MNB ma reggel közzétett statisztikai mérlege szerint egy év alatt újabb 8,3 százalékkal nőtt a forgalomban lévő készpénz állománya Magyarországon, így elérte 2019 legvégére a 6627 milliárd forintot. A szeptember végi állapotot mutató előzetes pénzügyi számlák alapján a készpénzállomány mintegy 79 százaléka van a lakosságnál.

Az alábbi ábrán látható, hogy 2018 közepe és 2019 közepe között csökkent az állománynövekedés üteme, amiből a készpénzellenes kormányzati törekvések részleges sikerére is lehetett akár következtetni. Csakhogy ezt követően gyorsult a növekedés. A MÁP+ júniusi bevezetése nem gyakorolt érdemi kiszorító hatást a készpénzállományra. A decemberi éves növekedés szerencsére alacsonyabb volt valamivel az előző hónapokénál.

A nemzetközi összevetésben is magas készpénztartás mögött elsősorban az alábbi okokat lája a Portfolio:

  • az elektronikus tranzakciókat 3 ezrelékes mértékben terhelő, és a bankok által jórész továbbhárított tranzakciós illeték, amely Európában párját ritkítja,
  • a havi kétszeri készpénzfelvételt 150 ezer forint erejéig a banki költségektől mentesítő jogszabályi környezet,
  • a nagyon alacsony kamatkörnyezet (a lekötött betétek átlagos kamatszintje mindössze 0,2 százalék Magyarországon),
  • a kártyaelfogadás továbbra sem kötelező a kereskedők számára,
  • a szürke- és a feketegazdaság továbbra is a magas készpénzforgalomnak kedvez.
Címkék:
mnb, pénzcentrum.hu, készpénz, tranzakciós illeték, megtakarítás, statisztika, kp, lekötött betét, tranzakciós illeték 2019,