Megdrágulhat az OKJ-képzés: a tanulók fizetik meg majd az árkülönbözetet?

Világgazdaság2019. szeptember 3. 09:31

Jövő ősszel megszűnik az Országos Képzési Jegyzék (OKJ), az új rendszernek pedig egyelőre csak a körvonalai látszanak. A felnőttképzésben tanulni vágyók bizonytalanok, hogy érdemes-e elkezdeniük a tanulmányaikat még a mostani rendszerben, vagy célszerűbb megvárniuk a változásokat - mondták a Penta Unió Oktatási Centrum Zrt. (Penta Unió Zrt.) és a Perfekt Zrt. képviselői.

Az eddigi ismeretek szerint két szakmalista jön létre. Szakmát szakiskolákban és techniku­mokban lehet majd tanulni, a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő speciális ismeretet pedig bárki szerezhet felnőttképzési tanfolyamokon. Parragh László, a Magyar Keres­kedelmi és Iparkamara elnöke korábban azzal indokolta az átalakítás szükségességét, hogy bár évente egymillióan vesznek részt felnőttképzésben, de a rendszer hatásfoka alacsony, és majd 300 milliárd forint folyik el benne - írta a Világgazdaság.

Ma mintegy 760 államilag elismert szakképesítés van. A Szakképzés 4.0 koncepció közvetlenül nem foglalkozik az eltűnő képzésekkel és képesítésekkel. A már említett dokumentum szerint érdemes lenne 200 alatt tartani a szabályozott körbe tartozó szakképesítések számát

- mondta a lapnak Szepessy Hajnalka, a tavaly csaknem egymilliárdos árbevételt elérő Perfekt Zrt. vezérigazgatója. Összehasonlításképpen: a legutóbbi, 2013-as jogszabály-átalakítás azt célozta meg, hogy az akkor körülbelül 1300 államilag szabályozott szakképesítés 286-ra csökkenjen, mostanra ez a rendszer hízott fel 760-ra. 

Egy hagyományos tantermi tanfolyam költségeit többek között az oktatók és az oktatásszervezők bére teszi ki. Az általános munkaerőpiaci tendenciáknak megfelelően a bérek a közeljövőben folyamatosan emelkednek, ezt pedig a felnőttképzők várhatóan beépítik a díjaikba

- mondta Herich Roland, a Penta Unió Zrt. vezérigazgató-helyettese a képzési díjak esetleges változására vonatkozó kérdésre. Hasonlóan látja Szepessy Hajnalka is, úgy véli, sohasem lesznek olcsóbbak a képzések. A felkészült, gyakorlatorientált oktató, a megfelelő képzési helyszín, a szakmai anyag pénzbe kerül, a magas színvonalú, minőségi szolgáltatás anyagi forrásait is biztosítani kell.

Címkék:
megtakarítás, felnőttképzés, okj, változás,