Fontos határidő közeleg: ha ezt elfelejted, zárolják a bankszámládat

Pénzcentrum2019. május 13. 14:58

Szorít a határidő, hamarosan több tízezer magyar lakossági bankszámláját zárolhatják a bankok. Akik nem végzik el a kötelező adategyeztetést június 26-ig, azok ezt nem tudják elkerülni. A bankok Pénzcentrumnak adott válaszaiból úgy látjuk, hogy a teljes ügyfékörnek körülbelül a harmada még mindig nem végezte el azt - ez több százezer embert jelent. De mi is ez az adategyeztetés, és mi a teendőnk vele? Ezt magyarázzuk el a videónkban.

Nagyjából a banki ügyfelek körülbelül harmada nem végezte még el a banki adategyeztetést, erre pedig kevesebb, mint másfél hónapjuk maradt. Aki nem végzi ezt el határidőre, annak a bankok befagyasztják a bankszámláját: nem tud pénzt felvenni róla, befizetni, és még a kártyás fizetés is lehetetlenné válik. Mi gyakran tapasztaljuk, hogy sok olvasó még mindig nincs tisztában ezzel - ők számíthatnak a bankok megkeresésére a következő hetekben.

De hogy mivel is jár az adategyeztetés, és mit kell tenni, hogy ne zárolják a bankszámlánkat, azt szintén kevesen tudják. Pedig egyáltalán nem bonyolult dologról van szó, sőt, egy sima banki ügyintézés során a fiókban elvégzik nekünk két perc alatt. Az alábbi videónkban arról beszélünk, hogy hogy néz ki ez a folyamat, és mi a teendőnk:

Hogy röviden összefoglaljuk, a banki adategyeztetés minden ügyfélnek kötelező, akik bankszámlájukat 2017. június 26. előtt kötötték, ekkor fogadták el ugyanis az erről szóló törvényt. Az erről lemaradók bankszámláját a bankok zárolni fogják - az adategyeztetés elvégzése után azonban ezt a zárolást feloldják.

Drága a folyószámlád? Találj olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem csak a lakossági számlával rendelkezőknek kell elvégezni, hanem a vállalatoknak - náluk azonban némileg különbözhet az eljárás. Nem annyira egyszerű a folyamat a kiemelt közszereplőknek és azok hozzátartozóinak, üzlettársainak sem. Hogy nekik mit is kell tenniük, valamint pontosan hogy is néz ki a művelet, azt fenti videónkban magyarázzuk el. Annyit azonban hatványozottan kiemelünk: ha még nem végezted el az adategyeztetést, semmiképp ne hagyd azt az utolsó pillanatra, vélhetően tömve lesznek a bankfiókok.

Címkék:
bankszámla, számla, bank, megtakarítás, kalkulátor, zárolás, adategyeztetés,