Te tudnád a választ? Pénzügyi feladatot kaptak a töri érettségin a diákok

Pénzcentrum2019. május 8. 14:32

A hétfői magyar és a keddi matek érettségi után ma történelemből vizsgáztak a diákok. Az egyik feladatban a különböző befektetési formákat, mint az államkötvények, a termőföld, a részvény és a befektetési arany vásárlását kellett besorolniuk kategóriákba. Te meg tudnád oldani a feladatot?

 Az idei töri érettségin a pénzügyi ismereteiket is elő kellett venniük a diákoknak: a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok - közölte az Eduline. Nem hivatalosan közzétett megoldásukból megismerhetjük a konkrét feladatot is: 

A feladatban a diákoknak a táblázatban szereplő, betűvel jelölt befektetésekhez kellett hozzárendelniük az ábrán sorszámmal jelölt, megfelelő befektetési kategóriát. Egy sorba csak egy sorszám kerülhetett, de egy sorszám tartozhat több betűjelhez is. A feladat 4 pontot ért. 

Megoldások

Az államkötvény vásárlás (a) a befektetések közül a pénzügyi befektetések közé tartozik, és azon belül is az 1-es sorszámmal jelölt értékpapírok kategóriájába. A termőföld vásárlása (b) a reálbefektetésekhez tartozik, azon belül is az 5-ös sorszámmal jelölt ingatlanok kategóriájába. Ezzel szemben a részvény vásárlás (c), hasonlóképpen az államkötvényekhez értékpapír-befektetésnek számít, tehát szintén az 1-es szám volt a jó megoldás. A befektetési arany vásárlása (d) pedig szintén reálbefektetés, és ingóságnak (mozdítható értéktágynak) minősül, tehát a válasz a 4-es.

Címkék:
befektetés, megtakarítás, háztartás, penzcentrum, diákok, feladat, részvény vásárlás,