Így teremts anyagi biztonságot a gyerekednek óriási vagyon nélkül: sokan csinálják

Pénzcentrum2019. január 29. 12:00

A ma gyermeket nevelő szülők pénzügyileg tudatosabb utódokat szeretnének felnevelni - derült ki egy friss kutatásból. Eszerint a megkérdezettek 85 százaléka törekszik arra, hogy megtanítsa gyermekét a pénzzel gazdálkodni. Erre jó eszköz lehet az ünnepekkor, vagy más alkalomból ajándékozott pénz, amivel a szülők 52 százaléka rendszeresen jutalmazza is gyermekét. A valódi edukáció persze a meglepetés után kezdődhet igazán.

Jóllehet, a 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező lakosság jelentős része sem az iskolában (46%), sem otthon (72%) nem részesült pénzügyi oktatásban, a magyar szülők ma már nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy gyermekeiket e téren is felkészítsék az életre. A pénzügyi tapasztalatok tudatos átadásával segíthetjük a későbbi pénzügyi döntések meghozatalát, a változatos élethelyzetekre a jó megoldások könnyebb megtalálását - írja közleményében az OTP, az Öngondoskodási Indexük legfrisebb eredményei kapcsán.

A rendszeres zsebpénzzel a gyerekek ösztönözhetőek a takarékoskodásra, az ajándékként adott összegekkel pedig a "bevételek" tudatosabb felhasználására. Ezzel az egyszerű edukációs eszközzel a magyar szülők több mint fele él is: a legfrissebb eredmények szerint több mint felük (52%) szokott ajándékként, kiemelkedő iskolai teljesítményért vagy az otthon végzett munka jutalmaként pénzt adni gyermekének. 

Bár az OTP Bank kutatásai szerint a felnőtt lakosság pénzügyi tudatossága sajnos még mindig alacsony szinten van, de az új, 2018-as Öngondoskodási Index eredményeit látva bízunk benne, hogy a következő generációk már alapvető pénzügyi ismeretekkel felvértezve kezdik majd el önálló életüket

- mondta el az eredmények kapcsán Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

Címkék:
pénzcentrum.hu, pénzügyek, zsebpénz, tervezés, tudatosság,