ATM limitet vezettek be a bankok: nagyot nézhetsz a készpénzfelvételnél

Pénzcentrum2019. január 25. 05:45

Ha próbáltunk egyszerre sok pénzt felvenni az ATM-ből, tapasztalhattuk, hogy az bizony nem olyan egyszerű. Nem létezik ma olyan bank Magyarországon, amelynek az ATM-ében ne lenne valamilyen készpénzfelvételi korlát, a mérték azonban minden banknál változik. Az utóbbi időben ráadásul egyes bankok szigorítottak is ezen, így aztán újabban meglepetés is érhet minket az ATM-eknél. A Pénzcentrum megkereste az országban működő legnagyobb bankokat: mutatjuk, mennyi készpénzt tudsz felvenni az egyes bankok ATM-éből, ha a bank ügyfele vagy, és akkor, ha nem. Hogy mi értelme a korlátozásnak? - erről is megkérdeztük a bankokat.

Képzeljük el, hogy hirtelen nagy összegű készpénzre van szükségünk. Mi az első, amire gondolunk? Elmegyünk a legközelebbi ATM-hez - ha sürgősen kell a pénz, nem feltétlenül a saját bankunkéhoz -, bedugjuk a kártyát, és kiválasztjuk a készpénzfelvételt. Az ATM azonban hibát ír ki: nem adja ki a kívánt összeget. Mi az első gondolat, ami átfut az agyunkon? Hát az, hogy van-e beállítva készpénzfelvételi limit. Akárhogy is gondolkodunk, mindig arra jutunk, hogy az bizony nincs. Megpróbáljuk még egyszer, az eredmény ugyanaz.

Ha valaki próbált már sok pénzt egyszerre felvenni az ATM-ből, az minden bizonnyal tapasztalta ezt. Ez azonban nem valamiféle hiba volt, vagy véletlen. De mi áll a jelenség hátterében?

Csupán az, hogy hiába nincs nekünk beállítva készpénzfelvételi limit, a bankok korlátozzák az ATM-ből egyszerre felvehető készpénz mennyiségét. Ennek sok oka lehet: elsőre talán arra gondolunk, hogy a bankok így próbálnak lehúzni minket, hogy egyrészt büntessék a készpénzhasználatot, másrészt plusz bevételhez jussanak azáltal, hogy esetleg így kiesünk az ingyenes készpénzfelvételi limitből. Hogy mi is az igazság, azt találgathatnánk, mi azonban inkább megkérdeztük magukat a bankokat. A korlátozás oka néhány esetben sokkal banálisabb a fenti vélelemnél. 

Drága a folyószámla? Találj olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Több bank nem a felvehető készpénz mennyiségét korlátozza, hanem az egyszerre felvehető bankjegyek mennyiségét - bár ebben az értelemben nem is korlátozásról, hanem korlátról kell beszélni. A legtöbb bank pedig különbséget tesz aközött is, hogy valaki az adott pénzintézet bankkártyájával, vagy másik bank kártyájával próbál készpénzt felvenni. A Pénzcentrum megkereste a Magyarországon működő legnagyobb bankokat, és a válaszokból összeállítottunk egy körképet, hogy melyik bank ATM-énél mekkora az adott korlátozás saját- illetve idegen kártyás ügyfeleknek. Az alábbi táblázat mutatja a korlátozások mértékét:

Loading...

A Budapest Bank automatáiból például egyaránt 800 ezer forintot vehet fel a bank ügyfele, valamit egyéb bank ügyfele is. Ennél többet viszont egy tranzakció során nem tud felvenni senki. A CIB-nél más a helyzet, náluk ez az összeg 400 ezer forint, de csak azon automaták esetén, amelyek képesek 20 ezer forintos bankjegyek kiadására, minden egyéb ATM-nél az egyszerre felvehető összeg legfeljebb 200 ezer forint. A CIB-nél viszont van egy napi össztranzakciós limit is: ez 1 millió forint a bank ügyfeleinek, azaz ennél nagyobb összeget még több részletben sem tud felvenni egy CIB-es ügyfél az ATM-ből. Idegen bank ügyfeleinek a kártyakibocsátó bank beállítása a mérvadó esetükben.

Az Erste bank válaszába azt írja, hogy egyszerre 40 darab bankjegy vehető fel - ha ezt húszezresekben tesszük, akkor a legtöbb felvehető pénz 800 ezer. Náluk nincs különbség a saját és az egyéb bank kártyájával próbálkozók között. Persze ha 40 darab tízezrest szeretnénk kivenni, így a maximális öszeg már csak 400 ezer forint.

A K&H bankautomatáinak korlátozása 500 ezer forint, ami a belga bank ügyfeleit illeti, más kártyával próbálkozók viszont csak egyszerre 150 ezer forintot tudnak felvenni az ő automatáikból. Érdekes, hogy az üzleti ügyfeleknél ez a limit már 1 millió, ezt a bank a magasabb várható céges készpénzforgalommal indokolta. Az MKB ügyfeleire a korlátozás a többi bankhoz képest alacsony, 200 ezer forint, idegen banki ügyfelek viszont 40 darab címletet vehetnek fel. Válaszában azonban megjegyzi az MKB, hogy idegen kártyák esetén a kibocsátó bank szabályozása ezt mind pozitív, mind negatív irányban felülírhatja - azaz egy másik bank esetén, amely saját ügyfeleinek több pénz felvételét engedi, a 200 ezernél több készpénzhez is juthat MKB-s automatából. Az MKB-s ügyfelek esetén ez nem lehetséges.

Bankváltáson gondolkodsz? Hasonlítsd össze a számlákat kalkulátorunkban!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP automatáiból felvehető összeg maximálisan 40 címlet, azaz legfeljebb 800 ezer forint OTP-s kártyatulajdonosoknak. Érdekes, hogy míg a piacvezető bank saját ügyfeleinek meglehetősen magas korlátot ad, idegen banki ügyfeleire vonatkozó korlátozása az egyik legszigorúbb - esetükben a limit 100 ezer forint. Ha ezt euróban akarjuk felvenni, akkor az arra alkalmas automatáknál OTP-s ügyfeleknek a korlátozás 4000 euro, idegen banki ügyfeleknek pedig 400 - azaz mindkét esetben több, mint a forintban felvehető készpénz. 

A Raiffiesennél a saját banki ügyfelek 300 ezer, az idegen banki ügyfelek 200 ezer forintot vehetnek fel legfeljebb. A Pénzcentrumnak küldött válaszból az is kiderül, hogy eltérő a szabályozás más típusú kártyák esetén: így például Visa GOLD kártyával már 500 ezer forintot is felvehetnek a raiffeisenes ügyfelek. 

A Takarék nem alkalmaz egységes szabályozást, ATM-einek készpénzfelvételi korlátja ugyanakkor minden esetben 40 címlet, azaz legfeljebb 800 ezer forint. Ez igaz a bankcsoport ügyfeleire és idegen kártyás ügyfelekre egyaránt. Legmagasabb szám talán az UniCreditnél van: ott a bank ügyfelei és más bank ügyfelei is egyaránt 1 millió forinthoz juthatnak - ott sem az összeg szabályozott ugyanakkor, hanem a címletek. Náluk ez 50 darab. Válaszukban azt is megemlítik, hogy amennyiben valaki 20 ezresekben veszi fel az összeget, akkor 1 milliót is fel tud venni, 999 ezer forintos összeg felvételére azonban nincs lehetőség, mert ehhez már 55 darab bankjegy kellene. Az alábbi ábra grafikusan mutatja az egyes banki ATM-ek egyszerre felvehető készpénzmennyiségét:

Loading...

Mégis mi értelme a korlátozásnak? - Megkérdeztük!

Elsőre talán nem érthető, hogy mi értelme van az ilyen korlátozásoknak. Akár gondolhatnánk arra is, hogy a bankok a készpénzfelvételi díjakból beszedett pénzt akarják növelni, az okok azonban sokkal hétköznapibbak. Egyrészt biztonsági okai is vannak a plafonnak, másrészt fizikai korlátai. Amint az fent is látható, sok bank nem a felvehető készpénzmennyiséget korlátozza, hanem egyszerűen a kiadható címletek száma korlátolt. Ennek okát például a K&H nagyon pontosan fogalmazta meg:

 A K&H által üzemeltetett ATM-ek esetében a készpénzkiadó nyíláson maximum 50 darab bankjegy fér ki egyszerre. 

Az Erste válasza is ezt erősítette meg: Az ATM-en felvehető összeg mértékét befolyásoló tényezők egyrészt logisztikai, másrészt a gépek műszaki korlátai miatt léteznek. De technikai okokkal indokolta az MKB, valamint a Takarék is azt írta, hogy az ATM-eik mindössze 40 darab bankjegyet tudnak kiadni. 

Az egyszerű igazság tehát az, hogy ennél több pénz egyszerre nem fér ki az ATM-ek pénzkiadó nyílásain.

Ez persze érthető, hiszen 40-50 darab bankjegy egymásra pakolva már egész tekintélyes halom, van azonban egy másik fontos szempont is, ez pedig a biztonság. A CIB például ezzel indokolta a korlátozását: 

A korlátozásra vonatkozó főérv az, hogy ha illetéktelen felhasználás történik, akkor ezekkel a limitekkel is óvni tudjuk ügyfeleink számláit egy nagyobb kártól. Az ATM használati statisztikáink szerint a beállított készpénzfelvételi értékek elegendőek az igények döntő többségének kielégítésére.

Így már talán nem olyan meglepő, hogy létezik ilyen korlátozás a bankoknál - sokaknál viszont sokkal alacsonyabb, mint más bankok esetén, mint ahogy az is látható, hogy egyes bankok különbséget tesznek az ügyfeleik és más bankok ügyfelei között, mások egyáltalán nem. A többszöri készpénzfelvétel - ahol nincsen napi limit - megoldhatja ezt a problémát, így viszont akár ki is futhatunk az ingyenes készpénzfelvételi keretből. Nagy összegnél ez sok ezer forintot is jelenthet.

Címkék:
bankszámla, számla, ATM, bank, megtakarítás, bankautomata, kártya, bankok, otp készpénzfelvétel limit,