Leszívja a számládat a karácsony? Mutatjuk, hogy tornászd vissza az egyenleged

Pénzcentrum2018. december 21. 16:40

Neked is kifolyik a pénz a kezeid közül, hamar elúszik a fizetésed, vagy kinulláztad magad karácsonykor? A megoldás csak egy karnyújtásra van: összeszedtünk hét tippet, amikkel könnyebben fogsz tudni félretenni!

Kevés jobb dolog van annál, mint amikor jön az SMS: elutalták a fizetést. Ugyanakkor ez gyorsan elillan, hiszen a havi kiadásokra elmegy egy csomó pénz, és egyszercsak azt veszed észre, hogy nem is tudtál félre tenni egy vasat sem, egyszercsak valahogy elfolyt minden pénzed - és a karácsony is kimerítette a kereteket. Íme hét tipp, amivel átveheted az irányítást a pénzügyeid felett, és végre takarékoskodni is tudsz.

Vizsgáld felül az életstílusod

Nézd meg, mire megy el a pénz, és gondold át, mi az, amire nincs szükséged. Például kell-e ennyi tévécsatorna, ekkora internetcsomag, vagy elég az egyel olcsóbb. Mérd fel igényeidet, írd össze, min tudsz spórolni.

A pénzgyilkos szabadidő

Amikor kell dolgoznod, értelemszerűen több pénzt is költesz. Gondold át, mivel töltöd a szabadidődet, mi az, amivel vissza lehetne fogni a kiadásokat. Sokat ülsz a bárban? Temérdek cuccot vásárolsz az interneten? Próbáld ki inkább a túrázást, sétálást, azok ingyen vannak! Nem csak a közérzeted fog javulni, hanem a pénztárcádnak is jót tesz!

A szokások rabja

Légy őszinte magadhoz: mire szoktál pénzt költeni. Elemezd ki a bankszámla kivonatokat: mire költesz gyakran, van-e olyan tétel, amit el tudsz engedni. Tedd félre a fölösleges rossz szokásokat: igyál kevesebbet, tedd le a cigit, vagy néha főzz otthon.

Automatikusan tegyél félre

A megtakarítás legegyszerűbb módja, hogy ha megjön a fizetésed, akkor azonnal félrerakod. Utalj át egy bizonyos összeget egy megtakarítási számlára, így az összeget már biztosan nem fogod elkölteni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Váltsd ki jobbal!

Nézz utána, hogy vannak-e jobb konstrukciók az éppen futó hiteleidnél. Ezt például a Pénzcentrum kalkulátorávalis megteheted! Szinte biztosan kapsz jobb ajánlatokat az eddigi kölcsönöknél, amelyekkel kiválthatod őket. Így pedig akár tetemes összeget is spórolhatsz.

Nézz alternatívákat

Váltsd készpénzre szabadidődet, hobbidat! A mai, internetes világban szinte mindenből pénzt lehet csinálni: ha jó a kézügyességed, készíthetsz például ajándéktárgyakat, amiket eladhatsz. Vagy ha van egy fölösleges szobád, akár Air BnB-nek is kiadhatod.

Címkék:
karacsony, bankszámla, rezsi, spórolás, megtakarítás,