Így takarítanak meg az élelmes magyarok: egyre többen vannak

Pénzcentrum2018. október 10. 16:00

A második negyedévhez képest 70 százalékos bővülést könyvelhetett el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szeptember végéig a július végi 50 bázispontos kamatemelés eredményeként. A lakossági állampapírok részesedése ezzel meghaladta a 25 százalékot a teljes adósságon belül, kilenc havi növekedése pedig elérte az éves terv 97 százalékát. 

A harmadik negyedévben közel 165 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír állomány, elérve az 565 milliárdos idei éves növekedést. Ezzel a mennyiséggel az egész évre tervezett 583 milliárd forintos állománybővülés 97 százalékát teljesítette az ÁKK. 

Július - szeptember között a nettó kibocsátás legnagyobb részét az Egyéves Magyar Állampapírok tették ki, ezt követték 3 és 5 éves futamidejű, inflációkövető Prémium Magyar Állampapírok. A Féléves Állampapír kereslete jelentősen visszaesett: a lejáratok mindhárom hónapban meghaladták az értékesített mennyiségeket a befektetői kör szűkítését követően. Az előző negyedévhez képest 37 százalékkal nőtt a kereslet a 2 éves fix kamatozású állampapír iránt is. A fél,- kétéves időtávon realizált értékesítési növekedés minden bizonnyal a július végi kamatemelésnek köszönhető.

Címkék:
pénzcentrum.hu, megtakarítás, állampapír, statisztika, növekedés, adatok, inflációkövető állampapír,