Kutatás: a pályakezdők 82 százaléka nem elégedett a pénzügyeivel

Pénzcentrum2018. szeptember 3. 18:30

Tudatosabbak a pénzükkel és nagyobb arányban tesznek félre - ez jellemzi a magyar fiatalokat egy friss kutatás szerint. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a 19-29 éves korosztály inkább borúlátó a jelenlegi pénzügyeivel kapcsolatban, viszont egyre többen várnak javulást a jövőben.

Tudatosabbak a pénzükkel és nagyobb arányban tesznek félre - ez jellemzi a magyar fiatalokat a K&H ifjúsági indexe szerint. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a 19-29 éves korosztály inkább borúlátó a jelenlegi pénzügyeivel kapcsolatban, viszont egyre többen várnak javulást a jövőben.

Az életükkel igen, a pénzügyekkel nem elégedettek

A K&H felméréséből kiderül, hogy a magyar fiatalok 45 százaléka összességében elégedett az életével, ami éves viszonyításban közel rekordaránynak számít (utoljára 2016-ban mérték a legmagasabb, 46 százalékos átlag elégedettséget). Viszont ha pénzről van szó, már teljesen másképp vélekednek a most karriert építő generációk tagjai. A felmérésben mintegy 82 százalékuk állította, hogy elégedetlen pénzügyi helyzetével, közülük 57 százalék azonban ennek ellenére is pozitív várakozásokkal tekint a jövőbe.

"2017 óta mérsékelt javulást látunk a statisztikákban a pályakezdők pénzügyi pesszimizmusára vonatkozóan, és összességében az élettel kapcsolatos jövőbeni várakozásaikat is 74 százalékuknál a pozitív szemlélet jellemzi." - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Milyen pénzügyi normákat adjunk át?

A bank szakértői kiemelték azt a három legfontosabb mintát a K&H ifjúsági indexből, amelyet várhatóan a mostani Y, Z és akár a 2010 után született alfa generációsok is követhetnek:

1. Csökkenő pesszimizmust mutat a K&H indexe a fiatalok jövőbeni várakozásait illetően

Az elmúlt egy évben látható egy lassan javuló, optimizmusba hajló tendencia, még ha a jelenlegi pénzügyi helyzetével a többség elégedetlen is, a jövőben sokan várnak javulást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2. Többen és többféle megtakarítással rendelkeznek a magyar fiatalok

Ha az átlagba beleszámítjuk azokat is, akiknek egyáltalán nincs megtakarításuk, a megtakarítások átlagos összege 389 ezer forint körül alakul. A leginkább tudatos megtakarítási viselkedés 27 százalékukra jellemző, ők a hónap elején félretesznek.

Loading...

3. Korai önállósodás vs. mamahotel

Jelenleg a fiatalok fele él önállóan, 12 százalékuk egyáltalán nem akar még elköltözni a szülőktől, ők jellemzően a 26 és 29 év közötti korosztályból kerülnek ki.

Címkék:
megtakarítás, penzcentrum, fiatalok,