Na ezért nem szabad így trükközni az LTP-vel: csúnya bukó lehet a vége

Pénzcentrum2018. június 25. 05:45

Noha sokat foglalkozunk a lakás-takarékpénztárakkal (LTP), illetve a lakástakarékos megtakarításokkal, általában meglévő jelzáloghitel ideális előtörlesztéseként esik szó róla. Pedig az LTP-k igen sok mindenre felhasználhatóak, sőt, szinte mindenre, ami lakással kapcsolatos. Azonban akárcsak előtörlesztés esetén, bővítés, felújítás, beépítés esetén is igazolnunk kell, hogy valóban lakáscélra fordítottuk a megtakarításunkat, illetve az utána járó állami támogatást. Kérdés azonban, hogy mi ennek a módja?

Néhány hónapja kiszámoltuk, hogy milyen jelentős összegeket spórolhatunk egy nagyobb jelzáloghitel esetén, amennyiben időről időre előtörlesztjük azt. Ez fokozottan igaz abban az esetben, ha mindezt lakás-takarékpénztári megtakarításból tesszük, hiszen ilyenkor nem csak a későbbi kamatterheket csökkentjük egy előtörlesztéssel, hanem még a tőketartozás egy részét is az állam fizeti ki nekünk az állami támogatásokon keresztül.

Az előtörlesztés azonban csak az egyik lehetséges felhasználási módja a lakástakarékoknak, hiszen azokat szinte bármilyen más (lakás)célra is fordíthatjuk. Az itt felhalmozott megtakarításból vásárolhatunk beépített bútorokat, felújítási munkaeszközöket, világítótesteket, rendezhetjük belőle a családi kertet stb. Amiben az összes hasznosítási mód egyezik, az az, hogy a pénz felhasználását követően igazolni kell a takarékpénztár felé, hogy valóban lakáscélra lett fordítva a megtakarítás.

Előtörlesztés esetén a hitelező bank állít ki egy dokumentumot az ügyfél részére, amivel az igazolhatja a takarékpénztára felé, hogy valóban a hitelbe forgatta bele a megtakarítást. Egyéb felhasználási módok esetén pedig számlákkal kell igazolnunk a felhalmozott összeg rendeltetésszerű felhasználását. De miről lehet számlát vinni, mekkora összeget kell leigazolni velük és mennyi időn belül kell ezeket benyújtani?

Miről kell számla?

A számlákat a kifizetést követő 120 napon belül kell bemutatni, amennyiben a lakáscél felújítás, korszerűsítés vagy közművesítés. Szintén számlákkal történik a lakáscél igazolása az ingatlan építése, illetve bővítése esetén is, ám ezekben az esetekben 18 hónap áll az ügyfél rendelkezésére ezek benyújtására.

Miről vihetünk számlát?
A benyújtható számlák köre elég széles, a takarékpénztárak minden olyan számlát elfogadnak, melyek lakáson belül átalakítással, annak komfortosításával kapcsolatos. Ilyenek lehetnek például a burkolóanyagok (hideg-meleg), klímaberendezés, beépített bútor, beépített gépek, világítótestek stb. Az ezekhez kapcsolódó munkadíjakról szintén nyújthatunk be számlát.

Fontos, hogy csak olyan számlák fogadhatóak el, melyek az állami támogatásra jogosult, illetve az ő közeli hozzátartozója nevére - aki nevére kérték a megtakarítás kifizetését -, illetve a finanszírozott ingatlan címére lettek kiállítva. A takarékpénztárak csak olyan számlákat fogadhatnak el, melyeket a kiutalási értesítőn szereplő dátumot követően állítottak ki. Tehát nem érdemes mondjuk egy felújítást előre, önerőből megcsinálni, mert később nem fogjuk tudni elfogadtatni a róla készült számlákat. A teljes megtakarított összeget, valamint hiteligénylés esetén a kölcsön összegét is szükséges számlával igazolni.

Hogyan ellenőrzik a számlákat?

A benyújtott számlák hitelességének ellenőrzése a lakás-takarékpénztárak feladata.

"A számlákat eredeti példányban kell eljuttatni az LTP részére a jogszabályban megszabott határidőig bezárólag. A benyújtott számlákon tartalmi és formai ellenőrzést végez az adminisztrációs terület:  1. A lakáscél igazolásra alkalmas és elfogadott számlák letörölhetetlen jelzéssel ellátva visszaküldésre kerülnek az ügyfelek felé.  2. Az elvárásoknak nem megfelelő számlák hibajelzéssel kerülnek visszaküldésre az ügyfelek részére (ugyanígy járunk el, ha a számlakibocsátó nem szerepel a nyilvános adatbázisokban, külön büntetést nem alkalmazunk)"

- tudtuk meg az Aegon Lakástakaréktól. A dokumentumokat egyébként még 5 évig köteles megőrizni az ügyfél, akinek a NAV kérésére még bemutatási kötelezettsége is van.

Kíváncsiak voltunk, hogy próbálkoznak-e az ügyfelek trükközéssel, tudniillik, hogy hamis számlákkal próbálják meg leigazolni a lakáscél megvalósulását.

Társaságunk a lakáscélú felhasználás igazolása érdekében a jogszabályokban foglaltak szerint jár el, ennek során az ügyfeleinknek - a lakáscéltól függően - számlákat, szerződéseket vagy más okiratokat kell benyújtaniuk a társaságunk részére, amelyeket társaságunk ellenőriz. Társaságunk működése során nem fordult elő olyan eset, amikor valamely benyújtott számláról a hatóság megállapította volna, hogy az nem valódi."

- tudtuk meg a Fundamentától.

Úgy tűnik tehát, hogy nincsenek LTP-s lakáscélok igazolásával foglalkozó számlagyárak, vagy legalábbis még nem buktak le.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ha ilyen eset fordulna elő, az ügyfélnek vissza kellene fizetnie az igénybe vett állami támogatásnak a nem igazolt összegre eső részét, továbbá számolnia kellene az esetleges büntetőjogi következményekkel is."

- tették még hozzá arra kérdésünkre vonatkozóan, hogy milyen következményei vannak egy hamis számlával való esetleges lebukásnak.

A pénztárak egyébként a helyszínen is jogosultak ellenőrizni a lakáscél megvalósulását egy külső szakértő segítségével. Az ügyfélnek kötelessége, hogy lehetővé tegye a helyszíni ellenőrzést, ráadásul ennek költségei is őt terhelik.

Lakástakarékot indítanál?

Felújítanál, korszerűsítenél, esetleg előtörlesztenél de nincs elég megtakarításod? A Pénzcentrum LTP kalkulátorával a legjobb lakás-takarékpénztári ajánlatokat hasonlítsd össze. Hívd le a busás állami támogatást, és kerülj egy lépéssel közelebb álmaid otthonához! Nézzünk egy példát: számoljuk ki, hogy mekkora összeget takaríthatsz meg 4 év alatt, havi 20 ezer forintos megtakarítási összeggel.

Aegon: 1 198 387 ezer forintos megtakarítási összeg, 10,72 százalékos EBKM.

Erste: 1 250 520 ezer forint megtakarított összeg, 10,28 százalékos EBKM.

Fundamenta: 1 302 770 forint megtakarított összeg, 9,85 százalékos EBKM.

OTP: 1 198 204 ezer forintos megtakarítási összeg, 10,76 százalékos EBKM.

Címkék:
vásárlás, otthon, megtakarítás, ltp, állami támogatás, penzcentrum, lakás takarékpénztár, lakáscél,