Tombolnak az árak az ingatlanpiacon - Mire elég ilyenkor a lakástakarék? (x)

Pénzcentrum2018. június 1. 07:04

Rengeteg pénzre van szüksége annak, aki most szeretne otthonhoz jutni.

Még mindig pokoli, ami az ingatlanpiacon zajlik Magyarországon, már ami a vásárlókat illeti. Rengeteg pénzre van szüksége annak, aki most a fővárosban vagy a regionális központokban szeretne otthonhoz jutni. Az elmúlt években jellemzően mindig azt javasolták a pénzügyi szakértők, hogy kezdjünk el időben félretenni lakáscélra és használjuk ki a lakástakarék után járó 30 százalékos állami támogatást, ha tudjuk, hogy a jövőben lakást szeretnénk venni. De mire elég most a lakástakarékkal összegyűjthető pénz?

Már a cikk elején szeretnénk állást foglalni: a lakástakarékpénztár továbbra is az egyik, ha nem a legjobb lakossági megtakarítási forma Magyarországon. Lakáscélja mindenkinek van, ezen a területen belül pedig szinte bármire használhatjuk az így gyűjtögetett pénzt. Miért az egyik legjobb megtakarítás a lakástakarék? Az éves befizetéseink után az állam 30 százalékos támogatást is ad, ami évente maximum 72 000 forint. Ennek segítségével manapság kiemelkedő, akár 10 százalék feletti hozamot érhetünk el úgy, hogy a pénzünk teljes biztonságban van az OBA garancia által.

Ekkora megtakarítás jöhet össze a lakástakarékkal

Jól hangzik, de mi lakást akarunk venni. Mennyi pénzt használhatunk fel a futamidő végén? Ennek megválaszolásához segítségül hívhatjuk a Bank360 kalkulátorát, ahol mind a négy szolgáltató ajánlatait összehasonlíthatjuk személyre szabottan. Láthatjuk, hogy négy éves futamidő alatt pusztán az állami támogatással és betéti kamattal megspékelt megtakarítás (tehát a lakástakarék mellé felvehető lakáshitelt nem kérjük) 1 198 204 és 1 302 770 forint között van, ha a legmagasabb, havi 20 000 forintos betétet helyezzük el a lakásszámlánkon. 10 éves futamidő alatt 3 135 000 forint és 3 175 771 forint közötti összeg gyűlik össze.

Ahogy az az ingatlanárakon is látszik, a legrövidebb futamidő alatt összegyűjthető összeg töredéke lehet a vételárnak, a 10 év alatt megtakarított pénz pedig nagyjából az önerőre lehet elég egy hitelfelvételnél.

Mit tehetünk, hogy ennél nagyobb összeget szerezzünk lakástakarékon keresztül? Felhasználhatunk egyszerre több szerződést, ha van közeli hozzátartozónk.

A jelenlegi lakástakarék-szabályozás szerint házastársak, egyenesági rokonok egy közös célra is felhasználhatják saját lakás-takarékpénztári megtakarításaikat. Így, ha van még további 20 000 - 20 000 forintunk, amelyet havonta félre tudunk tenni, érdemes megtöbbszörözni az állami támogatás és a megtakarítás mértékét, azzal, hogy rokonainknak is kötünk lakástakarék-számlát. Így 10 év alatt például közel 10 millió forintot gyűjthetünk 3 lakástakarékkal, de már 4 év alatt is majdnem összegyűlik az önerő egy 20 millió forintos ingatlanhoz

- mondta el Veres Patrik, a Bank360 pénzügyi szakértője.

Ha nem vásárlásra, akkor mire használjuk?

Persze a lakástakarék éppen azért az egyik legjobb megtakarítás, mert nem csak lakásvásárlásra használhatjuk fel. Nincs az a lakástulaj, aki ne tudna valamit szépíteni, javítani az otthonán, a megtakarítható összeg pedig erre pont elég.

A lakástakarékot felhasználhatjuk kevésbé forrásigényes munkákra is: az ingatlan korszerűsítésére, felújítására, így, ha kifestenénk, lecserélnénk a nyílászárókat, a csempéket vagy az egész beépített konyhabútort, bátran költhetünk erre a lakástakarékból. De akár építhetünk is a lakáshoz vagy beletörleszthetjük a még meglévő lakáshitelünket is. Nézzünk még néhány példát amire a lakástakarék felhasználható:

  • házépítés
  • tetőcsere
  • tetőtér beépítése
  • napelem vásárlása
  • hőszigetelés
  • felújítás
  • klímaberendezés
  • fűtéskorszerűsítés
  • szaniterek
  • kertépítés

Bőven találni tehát olyan tennivalót a lakás körül, amihez megfelelő választás egy lakástakarék. Ha meg akarjuk őrizni a lakásunk értékét, négy-öt évente érdemes egy nagyobb felújítást tartani, amelyet fedezhetünk egy újra és újra megkötött lakástakarékból és a mellé kapott állami támogatásból.

Mire kell figyelni, ha szerződést kötsz

A legfontosabb tényező, amire figyelned kell, a számlanyitási díj, ami a szerződéses összeg 1 százaléka, azaz akkor is ennyit kell fizetned, ha a lakáshitelt nem veszed fel a futamidő végén. Ez annyit jelent, hogy 10 éves futamidőt és 20 000 forintos betétet választva igen súlyos 75 000 forintot kell letenned az asztalra.

Szerencsére a szolgáltatók különbőz akciók során gyakran elengedik, vagy drasztikusan csökkentik a díjakat. Az aktuálisan elérhető akciókról a Pénzcentrum is készített gyűjtést.

Júniustól azonban erős ajánlatot kínál ügyfeleinek a Bank360, ahol újabb díjnullázó akciót foghatunk ki. Azok, akik az számlanyitási akció ideje alatt 8 vagy 10 éves futamidőre szerződnek az Erste Lakástakarékkal a Bank360 weboldalán keresztül és befizetik az első betétet, a Bank360 Erzsébet utalvány formájában téríti vissza a számlanyitási díjat.

Ezzel az akcióval a Bank360 teljesen ingyenessé tette a számlanyitást, hiszen a számlanyitás díját Erzsébet utalványként visszakapjuk. Ezzel az Erste lakástakarékok hozama még magasabb lesz, hiszen a számlanyitási díj nem rontja az arányt.

Ha tehát lakásvásárlásra készülünk, érdemes több szerződést kötni. Nem csak az állami támogatást többszörözhetjük meg ezzel, hanem a Bank360 segítségével több tízezer forintot spórolhatunk meg. Akkor sem érdemes megfeledkezni a lakástakarék hasznáról, ha a már meglévő ingatlant szeretnénk felújítani, hiszen a rugalmasan felhasználható megtakarítást most ingyen indíthatjuk el.

(x)

Címkék:
megtakarítás, lakástakarékpénztár, ltp, lakástakarék, oba garancia,