BÉT-elnök: A cégek tőzsdére lépése olyan ideális ma Magyarországon, mint még soha

Világgazdaság2018. május 31. 08:30

Még az idén 2-4 cég léphet be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) fő piacára, és 2-3 a középvállalatoknak kialakított Xtend piacra - mondta el a Világgazdaságnak adott interjúban Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója.

Hangoztatta: az Elite Program, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, a BÉT Mentoring Program és az Xtend platform mind hozzájárul ahhoz, hogy "a cégek tőzsdére lépése olyan ideális ma Magyarországon, mint még soha". Egyebek között a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok kategóriájában várhatók új tőzsdei megjelenések.

Végh Richárd elismerte, hogy a hazai vállatoknál "van némi ismerethiány" a tőkepiaccal kapcsolatban. Hozzátette, hogy a BÉT mélyen elkötelezett a tudás átadásában. A kétéves nemzetközi Elite Programban például - amelybe már 13 magyar cég kapcsolódott be - a visszajelzések szerint kifejezetten gyakorlati tudást kapnak a résztvevők.

Az elnök-vezérigazgató fontosnak nevezte, hogy olyan cégek is megjelenjenek a magyar tőzsdén, amelyek más tőzsdén már jelen vannak ugyan, de jelentős gazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon. Így a magyar befektetők is könnyebben elérhetnék ezek papírjait.

Új, potenciális szereplőkként tekintenek a magyar tulajdonosi hátterű bankokra, és a BÉT fontos partnere lehetne az államnak is a vagyonkezelésben - mondta el Végh Richárd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Arra a kérdésre, hogy számítanak-e új brókercégek megjelenésére, azt válaszolta, hogy a hazai piac a konszolidáció irányába halad, így inkább külföldről érkezhetnek még szereplők.

Elmondta az elnök-vezérigazgató azt is: a cseh és a román tőzsdével közösen vizsgálják, hogyan tudnak nagyobb jelentőséget adni a régiós papíroknak. A BÉT és a régió egyebek között a kínai tőkepiac fokozatos megnyitásából profitálhat, mert a hatalmas megtakarításokkal rendelkező ázsiai ország befektetői "a mi régiónkat még nem fedezték fel" - vélte.

Címkék:
befektetés, megtakarítás, tőzsde, bét, brókercégek,