Veszélyben az OTP ügyfelei: csalók vadásznak rájuk a neten

Pénzcentrum/Portfolio2018. február 27. 14:00

Az OTP Bankra hivatkozva próbálnak ismeretlenek adathalász (phishing) levélben személyes adatokat megszerezni netbanki belépéshez. Az OTP Bank honlapján hétfőn megjelentetett figyelmeztetés szerint a levélben található hivatkozás adathalász oldalra vezet. Az ügyfeleket arra kérik, hogy az ilyen levelekre ne válaszoljanak, illetve haladéktalanul jelezzék a banknak, ha már megadták az adataikat.

Az OTP Bank bizalmas adatokat - például szolgáltatás használatához szükséges jelszót vagy SMS-üzenetben küldött kódot - sem e-mailben, sem telefonon nem kér - közölték. A hitelintézet megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket és jogi lépéseket.

Legutóbb tavaly nyáron támadtak meg legalább három magyarországi nagybankot adathalászok, az érintett ügyfelek száma - akik adathalász üzenetet kaptak akkor - akár 100 ezres nagyságrendű is lehetett. A támadások után készített cikkünk írásakor nem lehetett hallani arról, hogy ügyfélpénzeket loptak volna el. Hogy mi zajlik egy támadás észlelésekor egy bankban, mi tehetnek egyáltalán a tájékoztatáson kívül, arról itt írtunk részletesen.

(Portfolio)

Címkék:
bankszámla, csalás, lopás, bank, megtakarítás, adathalász, otp bank,