Egységes elnevezést kapnak a lakossági állampapírok

Világgazdaság2017. szeptember 27. 10:00

Új nevet kapnak a lakossági állampapírok, továbbá két szigorítást is életbe léptetnek - írja a Világgazdaság.

Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt évek folyamatainak eredményeképpen a lakossági állampapírok mostanra az adósság egynegyedét teszik ki. Ezen termékek ismertsége viszonylag magas, ennek ellenére az ÁKK kutatásai azt mutatják, hogy a lakossági kötvények különböző elnevezései csak bizonytalanságot okoznak, ezért az egyszerűsítés érdekében átnevezik őket, mindegyiket egységesen állampapírnak nevezik majd. Például az egyéves Kamatozó Kincstárjegy új neve ezentúl Egyéves Magyar Állampapír lesz.


Barcza két további változásra is felhívta a figyelmet: mostantól nem lehet befektetési hitelkonstrukció keretében lakossági állampapírt vásárolni, valamint a lakossági állampapír biztosítékba helyezését is korlátozzák.

A lakossági állampapírpiac növekedése lassult, de az emelkedő tendencia nem állt meg. Barcza György arra számít, hogy ez a növekedés tovább folytatódik. Fontos fejlemény, hogy ma már nem a féléves, hanem a kétéves állampapír a legnépszerűbb a lakosság körében.

Címkék:
állampapír, államadósság, kincstárjegy, kamatozó kincstárjegy,