Óriási átverés: csődbe viszik a becsapott nyugdíjast

Pénzcentrum2017. szeptember 18. 10:30

Még mindig nyögi a törlesztőjét a 10 éve vásárolt fotelnek a csongrád megyei nyugdíjas, már a behajtó is rászállt - írja a Délmagyar.hu.

A Bordányon élő, 69 éves Pósa Éva közel tíz éve, 2009-ben egy árubemutatón vásárolt magának egy gyógyfotelt. A bemutató szerint 300 ezer forintot ért a fotel, ám a helyszínen csak 2000 forint előleget kellett befizetniük a vásárlóknak. Az asszonynak már fiatalon is komoly mozgásszervi problémái voltak, így nem tudott ellenállni az ajánlatnak. Eleinte rendszeresen fizette a törlesztőket, ám idővel a csekkek is elfogytak és az állapotában sem tapasztalt javulást, így 100 ezer forint kifizetése után nem fizetett többet.

Most augusztus végén levelet kapott egy mosonmagyaróvári végrehajtótól. A levélben már 961 124 forintos főkövetelés szerepel, amelyhez 1 384 964 forint kamatot számoltak fel. Egyéb költségként meghatároztak további 111 572 forintot, és még ehhez jön a végrehajtó munkadíja is. Éva úgy számolja, hogy nagyjából 3 millió forintot kellene kifizetnie, miközben a fotel értékét 20-30 ezer forintra becsüli.

Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke szerint a már elindult végrehajtással kapcsolatban semmit sem lehet tenni. Az egyetlen megoldás az lehet, ha az adós megpróbál egyezkedni a céggel: egy közös megállapodás keretében csak a tartozás egy részét fizetné ki, emellett a további követelésektől elállna a cég. Fizetésképtelenség esetén a nyugdíja 30 százalékát vonják majd le, amennyiben semmit sem tud lefoglalni a végrehajtó.

Címkék:
nyugdíjas, átverés, megtakarítás, csőd,