581 milliót gyűjtött össze 7 év alatt: most vonult nyugdíjba a 29 éves lány

Pénzcentrum2017. szeptember 2. 12:58

Az amerikai fiatalok körében egyre népszerűbb a korai nyugdíjba vonulás. Vannak egészen extrém esetek is, például J.P. Livingstoné.


Szeptember 11-én este a Péncentrum korai nyugdíjjal kapcsolatos rendezvényén előadást tart majd Takács Szabolcs is, aki 34 évesen ment nyugdíjba. A mellett, hogy elmeséli majd, ő hogy csinálta, szó lesz még a különböző befektetési stratégiákról, illetve a hozamképes befektetési portfólió összeállításáról. Gyere el Te is, és tanulj a profiktól. A részvétel támogatónknak köszönhetően ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Az eseménnyel kapcsolatos részleteket itt találod.

Nincs még 30 éves, de már felhagyott a munkával J. P. Livingston.

Szegény családban nőttem fel. A családom folyamatosan sulykolta belém, mennyire fontos az öngondoskodás

 - mesélte a CNN riporterének.

Komolyan vette, amit szüleitől hallott. 7 év alatt közel 582 millió forintnak megfelelő összeget, 2,25 millió dollárt halmozott fel. Elképesztő összegről van szó, ahhoz, hogy ez sikerüljön neki, némi szerencsére és a szülei támogatására is szüksége volt. Három év alatt végezte el a Harvard Egyetemet, nem volt diákhitele, és már a tanulmányai alatt is félre tudott tenni némi pénzt. "Tudtam, mennyire drága a Harvard. Mindent megtettem, hogy mielőbb lediplomázhassak" - mondta. Az egyetemi költségeit ösztöndíjakból finanszírozta, és a családja is segítette anyagilag. Miután végzett, azonnal el tudott helyezkedni New Yorkban egy pénzügyi cégnél.

A kezdő fizetése 60 ezer dollár volt, ehhez jöttek még a különféle juttatások. Megbecsülték a munkáját, évről évre jelentősen nőtt a fizetése, végül mire úgy döntött, felmond, havonta hatszámjegyű összeg landolt a bankszámláján. Ő viszont soha nem szállt el. Nagyon tudatosan kezelte pénzügyeit, és hiába volt jó fizetése, eleinte évente mindössze 25 ezer dollárt költött, aztán ahogy nőtt a bére, feltornászta az összeget 30 ezerre.

Hiába élhetett volna akár luxuskörülmények között, ő takarékoskodott. Munkába állása után egy évig havonta 1100 dollárért bérelt egy kis szobát, még ágya sem volt, csak egy matraca a földön. Idővel aztán nagyobb lakásba költözött, most Manhattanben él a férjével és a kutyájával. Most egyébként az éves költségvetése 67 ezer dollár, ennek nagy része elmegy a lakbérre.

És miközben a megélhetéshez szükséges kiadásaikat bőven fedezi a 29 éves nő megtakarítása, a férje továbbra is dolgozik. Nem azért, mert muszáj neki, hanem mert szereti a munkáját. Livingston szabadidejében blogot ír.

Amerikában a fiatalok többsége korai nyugdíjban gondolkozik

A nő, aki J.P. Livingston néven nyilatkozott a CNN-nek, nyilván extrém példának számít. A legtöbb, jó munkahellyel, jó fizetéssel rendelkező, húszas vagy harmincas éveiben járó amerikai nem teheti meg, hogy mindössze 7 év után felmondjon, és soha többé ne dolgozzon. Viszont az Egyesült Államokban a fiatalabbak többet és hatékonyabban tesznek félre a korábbi generációknál - ez derült ki a Merrill Edge tavaszi felméréséből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érdekes viszont, hogy legtöbben azért nélkülöznek fiatalon, hogy később olyan életet élhessenek, amilyenre vágynak és ne legyenek anyagi gondjaik. Az elsődleges célja tehát a megtakarításoknak az anyagi függetlenség elérése - legalábbis a fiatal válaszadók 63 százaléka így gondolja. 37 százalék viszont azért spórol és tesz félre minden pénzt, amit csak tud, hogy mielőbb felhagyhasson a munkával.

Az X generáció és az idősebb korosztály ugyanakkor leginkább nyugdíjas éveire készül, ha a megtakarításokról van szó.  A több mint ezer amerikai részvételével készült felmérés adatai alapján

az Y generációhoz tartozó válaszadók csupán egyharmada az, aki éves fizetésük több mint 20 százalékát félre tudja tenni.

A többség a bevételeinek 10 százalékát sem teszi félre, a válaszadók 7 százalékának pedig egyáltalán nincs megtakarítása.

Magyarországon nem túl rózsás a helyzet

A magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre öregkorára, a 36-40 évesek 67 százaléka nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással - derült ki a Union biztosító idei felméréséből.  Még azok között is, akik jövedelmükből minden hónapban meg tudnak takarítani kisebb-nagyobb összeget, 25 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem tesznek félre nyugdíjas éveikre.

A megkérdezettek közel fele úgy érzi, hogy nehezen igazodik ki a különböző nyugdíjcélú megtakarítások között, a legbizonytalanabb éppen a nyugdíj előtt álló 56-60 éves korosztály. A válaszadók 42 százaléka azzal sincs tisztában, hogy évi 20 százalék adójóváírást igényelhet vissza nyugdíj-megtakarításának befizetései után. Aki nem indít nyugdíjcélú megtakarítást, az a megtakarítási formától függően évi 130 -150 ezer, de együttesen maximum 280 ezer forintos adójóváírástól is elesik, mellyel az állam hozzájárul a nyugdíjbiztosításokhoz és a további nyugdíj-előtakarékossági befizetésekhez.

A megkérdezettek fele ráadásul már most sem tudna megélni, ha egy hirtelen baleset vagy betegség miatt nem folytathatná munkáját.

Loading...

Címkék:
kiadás, pénzcentrum.hu, fizetés, megtakarítás, korai nyugdíj, takács szabolcs,