Ez komoly? Ilyen bankjegyet adott az ATM Kőhalmi Zoltánnak

Pénzcentrum2017. július 25. 10:45

Egy igazán tréfás felirattal ellátott bankjegyet adott ki egy ATM a Karinthy-gyűrűs magyar humoristának, Kőhalmi Zoltánnak. Persze feliratos bankjegyekbe mi is bármikor könnyen belefuthatunk a hétköznapi vásárlásaink során, de vajon érvényesek ezek a címletek? Tudunk ezekkel még fizetni a boltban?

A napokban osztotta meg közösségi oldalán azt a fényképet Kőhalmi Zoltán, amelynek tanúsága szerint a Corvin téren, egy OTP-s bankautomatából az alábbi feliratú bankjegyet kapta.

Loading...

Persze a "nem piára!" üzenet a bankjegyen önmagában megmosolyogtató, de vajon a boltban is el fogják fogadni a humoristától ezt a pénzt?

KATTINTS! Kiadták a figyelmeztetést: ezt most azonnal ellenőrizd a pénztárcádban!

Feltételhez köthetik a beváltást

Bárkivel könnyen megtörténhet, hogy egyszer belefut egy hasonlóan összefirkált bankjegybe. Ezekről azonban érdemes tudunk, hogy a nehezen felismerhető vagy sérült (hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett, stb.) pénzt senki nem köteles tőlünk elfogadni, ha fizetni szeretnénk vele.

Ezeket a bankjegyeket azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete alapján azonban a hitelintézetek, a posta címletváltás keretében köteles beváltani.

Bár a beváltás az előbb felsorolt intézményeknek kötelező, de a hitelintézetek és a postahivatalok ezt feltételekhez köthetik, akár pénzt is kérhetnek érte, vagy elvárhatják például, hogy legyen az adott bankban bankszámlánk. A sérült pénzt azonban az MNB lakossági pénztárában költségmentesen váltja át ügyfelei számára.

KATTINTS! Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb magyar bankjegy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ma már nem büntetik a pénzrongálást

Bár korábban a pénzrongálása szabálysértésnek minősült, melyet a jogszabály pénzbírsággal büntetett, jelenleg nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely ezt a tevékenységet tiltaná, szankcionálná.

Lapunk számára azonban korábban a jegybank elmondta, hogy a forint fizetőeszközök gyártása közpénzből történik, és az elhasználódott (megkopott, sérült), valamint a forgalomból kikerülő, illetve megsemmisült bankjegyek és érmék pótlása az MNB-től - mint a pénzkibocsátásért felelős szervtől - minden évben jelentős ráfordítást igényel.

Legalább a fele legyen meg

Hiányos sérült forintbankjegy abban az esetben váltható át, ha a bankjegynek több mint 50 százalékát benyújtják. Azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból - tudtuk meg korábban a jegybanktól.

Címlapkép forrása: MTVA Fotó/ Zih Zsolt

Címkék:
készpénz, fizetés, ATM, megtakarítás, bankjegy, rongálás, postahivatalok, kőhalmi zoltán,