Szupermodern magyar ATM-ek: pillanatok alatt benyelik a pénzed

Pénzcentrum2017. július 20. 12:00

Bár még nem mindegyik ATM képes rá, de ma már számos bank automatájánál tudunk pénzt befizetni a bankszámlánkra. A szolgáltatás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, amelyet leginkább kisebb cégek és egyéni vállalkozók használnak ki.


Évről évre folyamatosan növekszik hazánkban a készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek száma, amelyekből 2017 végéig már 500-nál is több darab lesz az országban. A szolgáltatás egyik nagy előnye, hogy nem kell sorba állunk és akár nyitvatartási időn kívül is feltehetjük a pénzt a számlánkra.

{{EMBED:infogram_keszpenzbefizetesre_alkalmas_automatak_szama}}

A befizetéshez nem szükséges semmilyen nyomtatványt kitölteni, az összeg pedig akár azonnal rendelkezésre áll a folyószámlán. Egyes bankoknál azonban ez a művelet valamivel több időt, akár pár órát is igénybe vehet.

Felhasználói elsősorban egyéni vállalkozók, valamint kisebb cégek

- tudtuk meg a CIB Banktól.

Az ATM-ek készpénz-befizetési funkcióját, amely 2011 óta érhető el hálózatunkban, hamar megkedvelték ügyfeleink, és különösen kis- és középvállalati, vállalati ügyfeleink használják gyakran

- tette hozzá az UniCredit Bank.

A Pénzcentrum által megkérdezett bankok válaszaiból az derül ki, hogy az ügyfelek szívesen használják a készpénz-befizetési funkciót az automatákon, és leggyakrabban a kis- és középvállalkozások  használják ki ezt a szolgáltatást.

Az MKB Banknál például a lakossági ügyfelek számára nem érhető el a készpénz-befizetési lehetőség, de a szerződést kötött kereskedőknek lehetősége van saját házipénztáruk terhére bankjegyekkel feltölteni bizonyos automatákat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befizetett összegek is növekednek

A bank ügyfelei az első befizetős ATM-ek megjelenése óta 2017 áprilisig összesen 213 milliárd forintot, csak idén pedig már 50 milliárdnál is többet fizettek be ezen a módon. 2016 harmadik negyedévéhez képest így nemcsak az automaták száma, de a befizetett összeg is a duplájára nőtt a K&H-nál

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a bank.

Az befizetésre alkalmas automaták népszerűségét az OTP adatai is alátámasztják, ahol csupán néhány hónap alatt a befizetések összértéke már megközelíttette a 20 milliárd forintot. Bankonként egyébként változó az, hogy pontosan milyen elven működnek az ATM-ek. Az OTP-s automaták például vissza is forgatják a befizetett összegeket.

Az ATM sajátossága hogy a gép belsejében megvizsgálja a bankjegyeket valódiság és forgalomképesség szempontjából, a hamisgyanús bankjegyeket bevonja, és nem írja jóvá. A másik különlegessége, hogy a befizetett forgalomképes, nem selejt bankókat vissza is forgatja a készülék, így csökkennek a készpénz logisztikai költségek

- mondta el megkeresésünkre az OTP Bank.

Mennyibe kerül?

A befizetés persze csak a kártyához tartozó bankszámlára történhet, ezért van olyan bank, amelyik az összeg 0,2 százalékát számolja fel, de olyan is akad, ahol párszáz forintban határozzák meg a pénzbefizetés díját, amelynek összege akár csomagonként is eltérhet. Több banknál azonban akció keretében akár díjtalanul is megtörténhet a befizetés.

Címkék:
készpénz, ATM, megtakarítás, penzcentrum, befizetés, népszerű, kényelem,