Lemondhatnak nyugdíjukról a dohányosok: ha leteszed, még pénzedhez juthatsz

Pénzcentrum2017. május 31. 14:33

Évente 2400 szál, azaz 150 ezer forintnyit cigit szív el az átlag magyar. Ez rengeteg, ennyiből simán kijönne mindenkinek a luxusnyugdíj.

Ma van a dohányzásmentes világnap.

Szerinted baromság? Nos, Magyarországon minden évben 28 ezer ember hal meg a dohányzás következtében; a tüdőrák okozta halálesetek aránya például az európai országok között hazánkban a legmagasabb. Mindez nem véletlen, a forgalmi statisztikák szerint ugyanis élen járunk a dohánytermékek fogyasztásában:

az átlag magyar évente 2400 szál cigarettát szív el.

Ez rengeteg; 19 szállal számolva bő 123 doboz egy évben. Forintosítva pedig, 1200 forintos átlagos dobozárral számolva, fejenként bő 150 ezer forintot füstölünk el évente. A szórás persze nagy, előbbi statisztikában ugyanis benne vannak azok is, akik egyáltalán nem gyújtanak rá, illetve, akik csak alkalmanként dohányoznak.

Ennyiből simán kijönne a luxusnyugdíj

Néhány hónappal ezelőtt írtunk egy hosszú távú, rendszeres megtakarítási stratégiáról, amely épp kapóra jön a fenti számokat látva. A barátságosabb (a módszer meglepő eredménnyel zárult szigorúbb stratégiát követve) módszer lényege az volt, hogy pályakezdőként, napi párszáz forinttal kezdünk el megtakarítani, majd 10 évente növeljük a megspórolt összeget. Azaz:

  • 20-29 éves korban napi 250 forintot;
  • 30-39 éves korban napi 500 forintot;
  • 40-49 éves korban napi 750 forintot;
  • 50-59 éves korban pedig napi 1000 ezer forintot takarítunk meg.

Ez havi bontásban azt jelenti, hogy a kezdeti, 7,5 ezer forintról induló megtakarításunk, minden tízedik évfordulóval ugyanennyivel növekszik; azaz a 30-as éveinkben 15, a negyvenesekben 22,5, az ötvenes éveinkben pedig 30 ezer forintot teszünk félre havonta. Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 91 250, a másodikban 182 500 ezer, a harmadikban 273 750 ezer, míg a negyedikben 365 ezer forint gyűlik össze minden évben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Ahogy az a fenti infografikánkon is látszik, ha tartjuk magunkat eredeti elhatározásunkhoz, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 9 millió 125 ezer forint jöhet össze képzeletbeli malacperselyünkben. Ebben az esetben természetesen nem szabad megfeledkezni az infláció vasfogáról sem, így a párnaciha helyett érdemesebb valamilyen hosszú távú megtakarítási konstrukcióban fialtatni a pénzünket.

Loading...

Mint látható, számításaink egyértelműen igazolják, hogy még alacsonyabb várható reálhozamokkal kalkulálva is nagyságrendekkel nagyobb összeg landol a zsebünkben 65 évesen, mintha otthon gyűjtögettük volna a készpénzt. Egy megfelelően összeválogatott befektetési portfólióval például - természetesen hosszú távon - ma simán elérhetjük a 4 százalékos reálhozamot is, amely 21,4 millió forintos nyugdíjmegtakarítást jelentene; de 10 százalékos hozamszinttel akár 99,9 milliót is kaszálhatunk.

Loading...

Címkék:
nyugdij, spórolás, cigaretta, megtakarítás, dohányzás, cigi,