Újabb sunyi trükk: így próbálják most kiüríteni a bankkártyád a csalók

Pénzcentrum2017. április 24. 10:01

Az adófizetők bankkártyaadataira hajtanak a szélhámosok, akik az adóhivatal nevében hívnak fel véletlenszerűen magánszemélyeket - írja a Magyar Idők.

Az utóbbi időben több jelzés is érkezett a hatósághoz, hogy ismeretlenek telefonon keresnek meg véletlenszerűen magánszemélyeket. Egyesek ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével visszaélve pórbálnak meg lényeges pénzügyi adatokat kicsalni az adófizetőktől. A telefonáló NAV-osnak adja ki magát, és adó-visszatérítést helyez kilátásba, ha a felhívott személy megadja a bankszámlaszámát, bankkártyája különféle adatait.

Sajnos csalási kísérletről van szó, az adóhivatal telefonon soha nem értesíti az adózókat a túlfizetésükről, így ilyen formában nem is kér el bankszámlával, bankkártyával kapcsolatos bizalmas információkat. A hatóság arra kéri ügyfeleit, ne dőljenek be az adathalász próbálkozásának, s ne adjanak meg telefonon banki információkat.

De előfordult már olyan is, hogy valakit e-mailben kerestek meg, majd később egy internetes oldalra irányították át, azt a látszatot keltve, hogy különféle adatok megadásával visszaigényelhetik - a valóságban egyébként nem létező - adótöbbletüket.

Címkék:
csalás, NAV, adó, megtakarítás, telefon,