Ezeket a kétezreseket már sehol nem fogják elfogadni

Pénzcentrum2017. április 2. 07:02

A sérült bankkártya után ez alkalommal arra voltunk kíváncsiak, vajon mi a helyzet a sérült bankjegyekkel és a kopott pénzérmékkel? Egy kicsit sérült bankjeggyel még fizethetünk a boltban? És hol válthatjuk egyáltalán be az elszakadt pénzeket? A Pénzcentrum mutatja a legfontosabb tudnivalókat.

A kereskedők a boltokban kizárólag az ép, és sérülésmentes bankkártyát kötelesek tőlünk elfogadni. De mi a helyzet a készpénzzel?

A nehezen felismerhető, valamint a sérült forintbankjegyet és forintérmét fizetési művelet során senkinek sem kötelező elfogadnia

- olvasható az Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán.

Hol válthatjuk be a sérült pénzt?

Az elszakadt bankjegyeket és a nehezen felismerhető kopott érméket tehát nem kötelesek elfogadni tőlünk a boltban. Ezekkel a bankjegyekkel a hitelintézetekhez és a postahivatalok pénztáraihoz valamint az MNB-hez fordulhatunk.

KATTINTS! Akár ripityára tört bankkártyával is fizethetsz a boltokban

A beváltást azonban a postákban és bankoknál feltételekhez is köthetik, akár pénzt is kérhetnek érte, elvárhatják például, hogy legyen az adott pénzintézetben bankszámlánk.

A nehezen felismerhető vagy sérült pénzt azonban az MNB lakossági pénztárában költségmentesen váltja át ügyfelei számára.

Érdemes azonban tudnunk, hogy a hiányos, sérült forintbankjegyek csak abban az esetben válthatóak át, ha a bankjegynek több mint 50 százaléka meg van még. Azokat a hiányos, sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból.

KATT! Ne otthon tartsd a pénzed! Nézd meg a legolcsóbb bankszámlákat

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezeket a bankjegyeket még 30 naptári napon keresztül őrzik, ekkor még benyújthatjuk a pénz hiányzó részeit. Az azonban fontos, hogy a részeknek azonos bankjegyhez kell tartozniuk.

Mi számít sérült pénznek?

Hiányos bankjegynek az a lyukas bankjegy számít, amelynek felületén legalább egy látható (10 mm2-nél nagyobb területű) lyuk található, valamint az a csonka bankjegy, amely esetében a hiányzó rész meghaladja a 3 mm-t.

  • Nehezen felismerhető érmének számít, amely megkopott, jelentősen elszíneződött, illetve a külső felületének állapota nem teszi lehetővé a névérték vagy az érmekép felismerését (pl. korrodált forintérme).
  • Sérült érme pedig az, amelyik eredeti alakját elveszítette.
  • Sérült bankjegynek számít, amelynek állapota fizikai (mechanikai) vagy vegyi hatásra, illetve bármilyen egyéb más módon megváltozott, pl. a kémiailag (vegyszerrel), biológiailag, vagy a pénzlopás megelőzésére használt biztonsági eszközök működésbe hozatala miatt szennyezett, lyukasztott, kimosott bankjegy.

Csak, ha felismerik...

A különböző nehezen felismerhető érméket csak akkor tudjuk beváltani a postákon vagy a hitelintézeteknél, ha ott a helyszínen egyértelműen meg tudják állapítani az átváltani kívánt érmék címletét, valódiságát és mennyiségét.

Ha a pénztáros nem tud egyértelműen dönteni a sérült érmék átválthatóságáról, akkor átvételi elismervény, jegyzőkönyv, esetleg az átvételt igazoló más dokumentum kiállításával veszt át a kérdéses érméket.

A kérdéses érme pedig az MNB szakértői bizottságához kerül megvizsgálásra.
  • Ha az érme átváltható, akkor az MNB az ellenértéket a beküldő hitelintézetnek, illetve a postának átutalja, ahonnan ezt majd később megkaphatjuk.
  • Ha az érme nem váltható át, akkor az MNB értesíti az érmét beküldő hitelintézetet, illetve postát, aki pedig értesít erről minket.

Címkék:
pénz, bankkártya, forint, megtakarítás, bankjegy, penzcentrum, sérülés, postahivatalok,