Napokon belül jön az új bankjegy: így fog kinézni

Pénzcentrum2017. március 27. 15:30

Jövő kedden, vagyis április 4-én kerül forgalomba az új 50 eurós bankjegy.  Az összes címlet közül az 50 eurós a leggyakrabban forgó címlet: a jelenleg forgalomban levő bankjegyállomány mintegy 45%-át teszi ki 8 milliárdos darabszámmal.


Az új, jövő kedden forgalomba kerülő 50 euróst tavaly nyáron mutatták be. Az Európai Központi Bank a jövőben 100 és 200 euróst is lecseréli, az 500 eurósból azonban nem lesz új változat. Tavaly májusban ugyanis az EKB úgy döntött, hogy leállítja az 500 eurós kibocsátását és gyártását a pénzmosás elleni harc jegyében. Az euróbankjegyek azonban örökké megőrzik értéküket, így  az eurózóna jegybankjaiban korlátlan ideig bevátlhatóak lesznek.

Mit lehet tudni az új 50 eurósról? Lesz rajta úgynevezett arcképes vízjel. A bankjegyet a fény felé tartva a hologram felső részén elhelyezett ablak átlátszóvá válik, és mindkét oldalon megjelenik benne Európé képmása, aki egyébként az új eurósorozat névadója. Ez az arcképes ablak megnehezíti a bankjegy hamisítását. A bankjegy mozgatásával szivárványszínű vonalak is megjelennek az ablakban az értékjelzés körül. A  hátoldalon szivárványszínű értékjelzések jelennek meg az ablakban.

Újítás a smaragdzöld szám is, amelynek a színe mozgatáskor smaragdzöldről mélykékre változik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
euró, megtakarítás, penzcentrum,