Lépett az MNB: fontos változás jön a magyar bankoknál

Pénzcentrum2017. március 27. 13:30

2019 közepére valósul meg az a pénzforgalmi alaprendszer, melyhez csatlakozva a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók képesek lesznek azonnali fizetési szolgáltatást nyújtani ügyfeleik számára. A fejlesztést a jegybank tulajdonában álló GIRO Zrt. fogja kidolgozni.


A Magyar Nemzeti Bank Igazgatósága döntött arról, hogy a jegybank tulajdonában álló GIRO Zrt. fogja létrehozni az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját. A fejlesztés révén 2019 közepére valósul meg az a pénzforgalmi alaprendszer, melyhez csatlakozva a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók képesek lesznek azonnali fizetési szolgáltatást nyújtani ügyfeleik számára. A szolgáltatási szint növekedése ugyanakkor nem járhat érezhető díjnövekedéssel sem a pénzforgalmi szolgáltatók, sem azok ügyfelei számára - írja közleményében az MNB.

A rendszer használatával lehetővé válik az átutalások és az arra épülő egyéb innovatív fizetési megbízások maximum 5 másodperc alatt történő lebonyolítása az év minden napján, éjjel-nappal. Egy olyan másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázis is létrehoznak, aminek köszönhetően akár e-mail-cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával is lehet fizetést indítani, nem kell ismerni a címzett hosszú számlaszámát.

Címkék:
pénz, mnb, bank, megtakarítás, bankolás, utalás, átutalás, giro, penzcentrum,